Ipoteze și convingeri
Numărul 42, 27 oct. - 2 nov. 2020 » La început a fost cuvântul...
Cum bine se știe, gradul de utilitate a dezbaterilor publice, în special pe temele economice majore, ar fi sporit semnificativ dacă s-ar respecta, în cât mai multe situații, regulile lingvistice și logice. De exemplu, într-o publicație săptămânală, la rubrica „Puncte de vedere”, un analist afirma: „Cred că lucrurile se îndreaptă spre o certă ameliorare, deoarece, după opinia mea, există o sumă de ipoteze verificate în practică”. În acest caz, dilemele sunt excluse cât timp „lucrurile se îndreaptă” spre ceva „cert”. Nu mai are loc acel „cred”. Apoi, orice „ipoteză” își pierde însăși rațiunea de a fi în condițiile în care a devenit… fapt împlinit.
Cerințele elementare ale comunicării corecte relevă și erorile conținute de următoarea intervenție televizată: „Dacă n-ar exista un pilon principal în demonstrația autorului (era vorba despre o recentă apariție editorială – n.n.), întreaga construcție s-ar prăbuși sub aspectul consecințelor intervenite ulterior”. În afară de faptul că nu există „piloni principali” și alții „secundari” (ca să fie viabilă „o construcție”, toți pilonii trebuie să fie egali, cel puțin ca rezistență), se cuvine reamintit că orice „consecință” apare „ulterior” unei acțiuni, indiferent de natura acesteia. Este raportul dintre cauză și efect.
În aceeași zonă de erori se înscrie și un comentariu radiofonic care a conținut această frază: „Este convingerea mea că într-o polemică constructivă trebuie să i se spună preopinentului direct și nemijlocit punctele de vedere opuse, chiar dacă nu sunt suficient argumentate”. Să admitem că vorbirea „la liber” permite și unele cacofonii („polemică constructivă”) însă, în niciun caz, deficitul de „argumente” nu poate fi acceptat în expunerea unei opinii „opuse”. Întreaga „construcție” (expresia din intervenția televizată) s-ar „prăbuși” tocmai sub povara a ceea ce… lipsește: „argumentul”. Totdeauna, neglijențele de felul celor consemnate reprezintă o „ipoteză” exclusă, din start, într-o comunicare cu sens și rost. Altfel, la ce ne-ar folosi? (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial