IRENA: Avansul energiilor regenerabile trebuie să fie mai rapid în țările în curs de dezvoltare
Numărul 43, 1-7 nov. 2023 » Roza vânturilor
Energiile regenerabile trebuie să avanseze "mai rapid în țările în curs de dezvoltare" pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius comparativ cu era pre-industrială, a recomandat Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), transmite AFP, preluată de Agerpres. "Capacitățile de energie regenerabilă trebuie să crească mai rapid în țările în curs de dezvoltare, ținând cont de cererea crescută de electricitate și de rolul important al regenerabilelor pentru a remedia deficitul semnificativ de acces la energie în aceste țări", scrie IRENA într-un raport publicat cu câteva săptămâni înainte de un summit crucial pentru climă care va avea loc la Dubai.
Una dintre principalele recomandări ale IRENA este triplarea, până în 2030, a capacităților mondiale de producție a energiilor regenerabile pentru a contribui la limitarea încălzirii globale, în conformitate cu obiectivul fixat de Sultan Al Jaber, președintele COP28, care urmează să se desfășoare în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie la Dubai, sub egida ONU.
Aceste măsuri "vor trebui însoțite de o reducere progresivă a producției de combustibili fosili, de o ameliorare, modernizare și extindere a infrastructurilor fizice, precum și printr-o mai mare flexibilitate a rețelelor", se mai arată în raport.
În condițiile în care investițiile medii anuale pentru a produce energie regenerabilă la nivel mondial ar trebui să atingă 1.300 de miliarde de dolari în 2030, comparativ cu 486 miliarde de dolari în 2022, în țările în curs de dezvoltare vor trebui "să fie reduse la minimum riscurile pentru investiții și să fie permis accesul la finanțări cu costuri reduse", subliniază IRENA.
În această optică, agenția pledează pentru o "reformă" a arhitecturii financiare mondiale care să permită susținerea tranziției energetice a țărilor din emisfera sudică. "Finanțările care au legătură cu clima provenite de la băncile de dezvoltare trebuie crescute, iar fondurile publice reorientate dinspre sectorul combustibililor fosili spre energiile regenerabile", estimează autorii raportului.
Conform experților, în perioada 2000-2020, din investițiile totale de 2.841 miliarde de dolari realizate la nivel mondial pentru energii regenerabile, Africa nu a beneficiat decât de 60 de miliarde de dolari, adică aproape 2% din total.
Pentru a modifica această traiectorie, IRENA susține în special folosirea unor modele de finanțare inovatoare, precum "finanțarea mixtă", care amestecă fondurile publice cu finanțările private, pentru modernizarea rețelelor electrice, printre altele.
Raportul pledează de asemenea, la scară mondială, pentru o creștere și modernizare urgentă a rețelelor electrice existente pentru a le adapta la regenerabile. IRENA sugerează în special creșterea cooperării transfrontaliere și dezvoltarea rețelelor electrice regionale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial