Isabel Schnabel: BCE ar putea extinde măsurile de sprijin dacă randamentele afectează creșterea economiei
Telex » Știri 1 martie 2021
Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea avea nevoie să-şi majoreze sprijinul monetar pentru economie dacă majorarea costurilor de finanţare afectează creşterea, a declarat Isabel Schnabel, membru în boardul executiv al BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „O creştere a ratelor dobânzilor în stadiul incipient al redresării, chiar dacă ar reflecta îmbunătăţirea perspectivelor de creştere, ar putea retrage sprijinul monetar vital prea devreme şi prea abrupt, ţinând cont de starea încă fragilă a economiei. Atunci autorităţile ar trebui să-şi extindă măsurile de sprijin”, a afirmat oficialul BCE la o conferinţă online.
Declaraţiile sale se adaugă sentimentelor de îngrijorare din partea BCE că piaţa obligaţiunilor ameninţă redresarea economiei europene.
Investitorii „pariază” pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi de extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Şi Christine Lagarde, preşedintele BCE, a anunţat săptămâna trecută că instituţia monitorizează atent recenta creştere a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, un semn clar că autorităţile sunt îngrijorate de creşterea costurilor de finanţare. „În cadrul indicatorilor cu ajutorul cărora monitorizăm dacă încă sunt favorabile condiţiile de finanţare, sunt extrem de importante randamentele obligaţiunilor guvernamentale. În consecinţă, Banca Centrală Europeană monitorizează atent evoluţia pe termen mai lung a randamentelor”, a declarat oficialul. Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a prezerva condiţiile financiare favorabile în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie instituţia.
De la începutul anului, randamentele obligaţiunilor din zona euro au crescut, după evoluţii similare în SUA. Până acum, BCE a minimalizat aceste evoluţii, apreciind că rămân favorabile condiţiile financiare, iar randamentele nu sunt în mod necesar o măsură de referinţă.
Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să intervină, prima dată verbal, apoi prin accelerarea achiziţiilor de bonduri.
Randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani, un indicator de referinţă în zona euro, se situează la minus 0,33%, în creştere de la aproximativ minus 0,58% la începutul anului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial