Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXIX)
Numărul 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016 » 2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Reminder: Acum când în toate domeniile de activitate se scriu ultimele file ale bilanţului pe acest an, încheiem – şi noi – serialul dedicat împlinirii a 95 de ani de existenţă a organizaţiei profesionale a contabililor români. Cum este cunoscut, toate acţiunile iniţiate în 2016 au fost consacrate acestei aniversări, în contextul desfăşurării în luna septembrie a celui de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile din ţara noastră. Reamintim că lucrărilor Congresului i-au fost consacrate spaţii ample în publicaţia noastră, iar desfăşurarea tuturor dezbaterilor poate fi urmărită la adresele youtu.be/Vyvq44uKc0Q şi youtu.be/e7_LG3VbzPg. (vezi episoadele precedente)
Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități
Poate mai mult decât în alţi ani, în 2016 a fost pusă în valoare o caracteristică fundamentală a CECCAR: capacitatea de a scruta viitorul şi de a contura direcţii de acţiune prin care cerinţele pe termen mediu şi lung pot fi îndeplinite prin viziune strategică şi măsuri practice.
În cele ce urmează, vom menţiona cronologic momentele cele mai importante din activitatea CECCAR în 2016.
La 18 martie a avut loc, la Bucureşti, Conferinţa Naţională de dare de seamă a Corpului Experţilor Contabili și Contabililor Autorizaţi din România, la care, pe baza Raportului prezentat de prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova, preşedintele CECCAR, s-au conturat acţiunile menite să asigure afirmarea mai puternică a profesiei prin accesul mai larg la standardele în vigoare, prin îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor şi promovarea consecventă a valorilor etice şi, totodată, pentru continuarea și întreținerea unor bune relaţii de colaborare cu instituţiile statului și cu mediul economic.
La sfârşitul lunii martie, s-a lansat săptămânalul online „CECCAR Business Magazine”.
Agenda activităţii Corpului, în plan naţional şi internaţional, a inclus, tot în ordine cronologică:
♦ Ședința Consiliului pentru Standarde Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB), organizată de Federația Internațională a Contabililor la New York, în perioada 8-11 martie. Principalele subiecte dezbătute s-au referit la: activele de patrimoniu, deprecierea activelor reevaluate, instrumentele financiare din sectorul public, beneficiile sociale, veniturile și cheltuielile aferente altor tranzacții decât cele de schimb, precum şi aspecte legate de guvernarea IPSASB.
♦ A 28-a Conferință Anuală, organizată de Compania Națională a Auditorilor din Franța (CNCC), la Paris, la data de 8 martie, cu tema generală „Reforma europeană a auditului”. Aceasta a vizat câteva subiecte importante: „Pe ultima linie dreaptă înainte de reforma europeană din 16 iunie”, „Aplicarea reformei europene în Franța” și „Noi tehnici și instrumente pentru auditori”.
♦ Ședința Grupului pentru Sectorul Public, organizată de Federația Experților Contabili Europeni la Bruxelles, la data de 18 martie. Unul dintre principalele subiecte analizate a fost modul în care contabilitatea de angajamente ar putea constitui o parte a soluției la criza datoriilor de stat, FEE urmând să publice un document pe această temă.
♦ Conferința Științifică Internațională „Paradigma contabilității și auditului: realități naționale, tendințe regionale și internaționale”, găzduită de Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova, la data de 1 aprilie. Au participat reprezentanți ai organismelor profesionale și ai mediului universitar din țările CSI și din Europa de Sud-Est, printre care s-a numărat și președintele CECCAR, care a fost invitat să se adreseze profesioniștilor prezenți în deschiderea evenimentului.
♦ Seminarul internațional al CILEA și Conferința anuală a FCM, care s-au desfășurat la Porto (Portugalia), la data de 8 aprilie, sub auspiciile aceleiași teme: „Instrumente pentru creștere și investiții”.
♦ Adunarea membrilor FEE, care s-a organizat la Bruxelles, la data de 13 aprilie, având ca direcție centrală de dezbatere impactul megatendințelor globale și o evaluare a punctelor de interes pentru profesie, prin identificarea sectoarelor unde profesia poate colabora cu structurile de decizie UE – terorismul financiar, tehnologia, finanțele publice.
♦ A treia ediție a Conferinței naționale „Politica fiscală a României și impactul ei asupra dezvoltării societății românești”, organizată de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, în colaborare cu Academia Română – Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” și Centrul de Cercetări Financiare și Monetare „Victor Slăvescu”, în perioada 10-12 mai. Conferința a fost structurată în trei secțiuni: „Politica fiscală și sistemul fiscal din România”, „Bugetul – instrument de politică fiscală și echilibru macroeconomic” și „Fiscalitate comparată”.
♦ Ședința de lucru a membrilor Grupei de lucru Bănci din cadrul Federației Experților Contabili Europeni (FEE), ce a avut loc la sediul FEE din Bruxelles, la data de 13 iunie. Dintre subiectele care s-au regăsit pe agendă amintim: discutarea IFRS 9 și a aspectelor legate de implementarea consecventă a dispozițiilor acestui standard, prezentarea a două studii recente elaborate de Federație, actualitatea din domeniul bancar.
♦ A cincea ediție a seriei de mese rotunde organizate de FEE, care a avut loc la Bruxelles, la data de 15 iunie, şi a cuprins trei sesiuni: „De ce contabilitatea de angajamente”, „Ce doresc Statele Membre?” și „Care este contribuția Uniunii Europene?”.
♦ Ședința Grupei de lucru Sector public, care a avut loc la sediul Federației Experților Contabili Europeni (FEE) de la Bruxelles, la data de 16 iunie, unde s-au dezbătut teme ca implementarea IPSAS-urilor și auditul financiar în sectorul public european.
Aşa cum menţionam la începutul retrospectivei de faţă, luna septembrie a fost marcată de evenimente de cea mai mare importanţă, atât pentru profesioniştii contabili, cât şi pentru întreaga economie naţională. Tot cronologic, menţionăm aceste evenimente, care s-au constituit în momente de vârf în istoria CECCAR:
♦ Ziua Naţională a Contabilului Român, sărbătorită la data de 21 septembrie de toate filialele CECCAR prin acțiuni cultural-științifice, întâlniri socio-profesionale, simpozioane şi mese rotunde, manifestări desfăşurate în acest an sub egida „CECCAR – 95 ani de existență în slujba profesiei contabile”, aniversare dedicată împlinirii a 95 de ani de la constituirea organizației profesionale CECCAR, eveniment deosebit din viața profesiei contabile.
♦ Cea de-a VII-a ediție a Forumului Național al PMM, desfășurată la 22 septembrie, cu tema „Competitivitatea PMM-urilor în contextul evoluțiilor tehnologice și de reglementare”, evenimentul din acest an tratând, prin intermediul specialiștilor în domeniu, principalele provocări cu care se confruntă practicile mici și mijlocii la nivel global, impactul și imprevizibilitatea modificărilor legislative, precum și alte subiecte de interes pentru membrii comunității profesionale. Forumul PMM a fost urmat de festivitatea de premiere a societăților membre ale Corpului care au obținut rezultate notabile în anul 2015, în cadrul galei Topului național al celor mai bune societăți membre CECCAR.
♦ Ediția a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România, organizată în zilele de 23 și 24 septembrie, cu tema „Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”. Câteva subiecte dezbătute în cadrul evenimentului au fost: „Experții contabili – parteneri de business versus funcții-suport”, „Profesionistul contabil în era digitală: inovare, competitivitate, servicii”, „Contabilitatea în sectorul public – tendințe în era digitală”, „Educația profesioniștilor contabili în economia digitală” și „Raportarea integrată” .
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național