Italia, prima țară europeană care interzice alimentele sintetice
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Roza vânturilor
Parlamentul italian a aprobat o lege care interzice producția și comercializarea alimentelor sintetice, cum ar fi carnea cultivată, Italia devenind astfel prima țară europeană care introduce o asemenea măsură, informează agenția EFE, preluată de Agerpres. În fundamentarea actului normativ, impulsionat de guvernul condus de premierul Georgia Meloni, sunt menționate dezechilibrele nutriționale pe care le pot provoca alimentele sintetice și insuficiența studiilor științifice care să susțină utilitatea acestor alimente.
În schimb, opoziția critică adoptarea legii și invocă drept argument lipsa unor concluzii științifice care să justifice interzicerea absolută a alimentelor sintetice. Opoziția avertizează și asupra încălcării principiului liberei circulații a mărfurilor în interiorul UE dacă guvernul italian va interzice de asemenea comercializarea alimentelor sintetice produse în alte țări membre ale UE, ceea ce ar putea antrena sancțiuni din partea Bruxelles-ului.
"Dorim să protejăm sănătatea publică și să prevenim șomajul. Există un risc de injustiție socială din cauza alimentelor sintetice, cu o societate în care bogații mănâncă bine și săracii mănâncă prost", a subliniat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida.
La rândul său, ministrul italian al Sănătății, Orazio Schillaci, a menționat că această lege are în vedere, de asemenea, protejarea patrimoniului și culturii alimentare a Italiei ce are la bază dieta mediteraneană.
Guvernul italian a emis deja patru decrete care impun oferirea de informații suplimentare consumatorilor despre alimentele care "nu se regăsesc în dieta tradițională" a Italiei și care, printre alte măsuri, obligă hypermarketurile să separe de restul produselor făina fabricată din insecte, după ce Comisia Europeană a autorizat comercializarea de produse alimentare pe bază de insecte.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național