Italia și Franța, lideri ai turismului din Uniunea Europeană
Numărul 43, 2-8 nov. 2022 » Roza vânturilor
Uniunea Europeană avea anul trecut un total estimat de 28,1 milioane de paturi disponibile în cele 597.000 de unități de cazare turistică, iar Italia și Franța reprezentau ușor peste o treime din totalul capacității disponibile, cu 5,1 milioane de paturi fiecare, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Italia și Franța sunt urmate de Spania (3,8 milioane de paturi, reprezentând 13% din total) și Germania (3,5 milioane, 12%).
Comparativ cu 2020, anul când a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul paturilor și cel al unităților de cazare turistică a rămas stabil. Totuși, comparativ cu 2019, numărul paturilor în 2021 a scăzut cu 2% (28,8 milioane), iar numărul unităților de cazare turistică cu 3% (în total erau 617.953).
Datele pentru 2021 arată că trei sferturi (75%) din cele 591 milioane de nopți petrecute de oaspeții internaționali în unitățile de cazare turistică din UE au aparținut turiștilor care veneau din alte state membre ale blocului comunitar, în timp ce 16% erau din alte țări din Europa (din care aproape jumătate erau rezidenți din Marea Britanie).
Comparativ cu 2019, au existat modificări în urma restricțiilor de călătorie impuse în pandemie, cu o creștere substanțială de 15 puncte procentuale (pp) a numărului nopților petrecute de turiștii care veneau din alte state membre ale blocului comunitar și o scădere cu 8 pp a numărului nopților petrecute de turiștii din alte țări din Europa.
În plus, anul trecut doar 8% din nopțile petrecute de oaspeții internaționali au fost petrecute de turiști care veneau din alte regiuni, comparativ cu 16% în 2019.
În 2021, turiștii din America de Nord reprezentau 4% din totalul nopților petrecute de oaspeții internaționali în unitățile de cazare turistică din UE, în timp ce oaspeții din Asia reprezentau 2%, cei din America de Sud și Centrală - 1%, cei din Africa aproape 1%, iar cei din Oceania - 0,2%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național