ITM București a demarat acțiunea de informare „Viitorul tău începe azi. Meriți ca munca ta să fie recunoscută”
Telex » Știri 11 noiembrie 2021
Inspectoratul Teritorial de Muncă București, sub coordonarea inspectorului șef Constantin Bujor, a demarat o nouă acțiune de informare: „Viitorul tău începe azi. Meriți ca munca ta să fie recunoscută”. Astfel, conform unui comunicat citat de Agerpres, această acțiune de informare are în vedere creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce „munca subdeclarată” sau „munca la gri”, la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”.
„Este în defavoarea salariatului să accepte un contract de muncă cu timp parțial dacă muncește 8 ore, să accepte sume de bani în mână, care nu se regăsesc și pe fluturașul de salariu; munca declarată aduce salariatului asigurare medicală, vechime în muncă și o pensie pe măsura muncii prestate. Având în vedere faptul că pe piața muncii, în contextul evoluției economice actuale, s-a identificat fenomenul cunoscut sub denumirea de «muncă la gri», care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contract individual de muncă cu timp parțial, ci și în acordarea în fapt de către angajator a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar-contabile, așa-numitul «salariu în plic», fapt care are ca efect afectarea salariatului în ceea ce privește drepturile aferente contribuțiilor sociale care sunt plătite la o bază de calcul inferioară celei reale, relațiile dintre angajator și angajat, necesitatea îmbunătățirii gradului de protecție a salariaților, trebuie să asigure crearea condițiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri bazat pe o concurență loială, concomitent cu asigurarea nivelului de protecție a salariaților. Nerespectarea privind protecția socială a salariaților în concordanță cu principiile ce guvernează raporturile de muncă poate atrage sancțiunea faptelor care au condus la asemenea practici”, se menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, sancționarea unui asemenea comportament al angajatorilor privind „muncă subdeclarată” sau „munca la gri” se face în scopul de a descuraja aceste practici generatoare de evaziune fiscală și de nerespectare a drepturilor salariaților care sunt privați de stabilirea și virarea la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale a sumelor de bani care li se cuvin.
„Se au în vedere atât aducerea la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale a sumelor corecte corespunzătoare salariului plătit în mod real salariatului, cât și protecția acestuia din perspectiva dreptului la pensie, care va fi calculat în funcție de contribuțiile plătite de-a lungul activității desfășurate la diferiți angajatori”, subliniază reprezentanții ITM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale