ITU: Trei sferturi din locuitorii globului cu vârsta de peste 10 ani au un telefon mobil
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Lumea în care trăim
Geneva, 30 nov /Agerpres/ - Aproape trei sferturi din locuitorii globului cu vârsta de peste 10 ani au un telefon mobil însă aproape o treime din populația mondială este în continuare neconectată la Internet, a anunțat Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU), transmite AFP, preluată de Agerpres. "Telefoanele mobile sunt cea mai folosită cale pentru utilizarea Internetului iar rata de deținere a unui telefon mobil servește drept indicator al disponibilității și accesului la Internet", scrie ITU în raportul său anual cu privire la conectivitatea mondială.
Cu toate acestea, nu toți proprietarii de telefoane mobile au acces la Internet, în special în țările cu venituri mici, unde Internetul în bandă largă rămâne deseori mult prea scump. Potrivit cifrelor colectate de ITU, în țările bogate rata de penetrare a telefoniei mobile este de 95%, în timp ce în țările defavorizate rata de penetrare scade la 49%.
Accesul la Internet progresează mai puțin rapid, după saltul înregistrat în timpul pandemiei de Covid și izolările care au fost introduse atunci, care au forțat sute de milioane de persoane să lucreze și să studieze online.
În prezent se estimează că 5,3 miliarde de persoane, adică 66% din populația mondială, utilizează Internetul. Cvasi-totalitatea celor care nu sunt conectați la Internet sunt în țările cele mai sărace.
"Accesul la Internet crește dar nu suficient de rapid și de egal la nivel mondial pe cât ar fi nevoie", a declarat noul secretar general al ITU, Doreen Bogdan-Martin.
Un indicator de referință cu privire la accesul la Internet este prețul mediu al serviciilor de internet mobil în bandă largă, care în acest an a scăzut de la 1,9% până la 1,5% din venitul național brut per capita. Chiar și așa, costurile rămân mult prea ridicate pentru un mare număr de consumatori din țările cu venituri reduse, unde cel mai simplu abonament de date mobile costă în medie 9% din venitul mediu. Este mult mai mult decât procentajul plătit în țările bogate pentru servicii similare, subliniază ITU, care a cerut tuturor țărilor să garanteze accesul la internet în bandă largă la un preț mai mic de 2% din venitul național brut per capita. Pe lângă decalajul digital care există între țările bogate și cele sărace există și un decalaj între sexe. Chiar dacă femeile reprezintă jumătate din populația mondială, numărul femeilor care au acces la Internet este cu 259 de milioane mai mic decât cel al bărbaților și doar 63% dintre femei au utilizat Internetul în 2022 comparativ cu 69% în cazul bărbaților.
Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor este organizația internațională din sistemul Națiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), care promovează inovația în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre și cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităților și al organizațiilor internaționale și regionale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național