Jan Pricop (AAF): Industria fondurilor de investiții a atins noi maxime istorice; numărul de investitori a crescut cu 24% în ultimele 12 luni
Numărul 42, 10-16 nov. 2021 » Analize și sinteze
Industria fondurilor de investiții a atins noi maxime istorice în trimestrul al treilea; astfel, valoarea activelor administrate a crescut cu 24% față de septembrie anul trecut, în timp ce numărul de investitori a ajuns la aproximativ 525.000 în ultimele 12 luni, înregistrând un avans tot de 24%, a declarat Jan Pricop, directorul executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), citat de Agerpres. „În trimestrul III al acestui an a continuat evoluția pozitivă în cadrul industriei fondurilor de investiții, aceasta atingând noi maxime istorice în ceea ce privește valoarea activelor administrate, cu un plus de 24% față de septembrie anul trecut - și un nou maxim istoric în ceea ce privește numărul de investitori, acesta atingând aproximativ 525.000 de investitori, cu un plus tot de 24% în ultimele 12 luni. Ca o observație generală, industria în ultimii zece ani a înregistrat o creștere a activelor nete administrate de aproximativ 3,4 ori, o evoluție îmbucurătoare”, a menționat Jan Pricop, la o dezbatere organizată de Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).
Acesta a subliniat că, în ceea ce privește segmentul fondurilor deschise de investiții, cele care se adresează în special investitorilor de retail, în ultimul trimestru au înregistrat o evoluție pozitivă.
„Am avut din nou intrări nete pozitive, în trend cu ce s-a întâmplat, cu evoluția de la începutul anului. Practic, avem o creștere a nivelului activelor de 23% și, pe categorii, creșterea este pentru fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix de 12%, pentru fondurile diversificate avem o creștere importantă, de 74% a activelor, pentru fondurile de acțiuni avem o dublare a activelor (o creștere de 102,3%) - și mai avem o creștere și pentru fondurile încadrate la categoria «alte fonduri», o creștere de 24,3% în ultimele 12 luni”, a precizat Jan Pricop.
Totodată, în ceea ce privește numărul de investitori, s-a înregistrat o creștere importantă pe segmentul fondurilor de obligațiuni, cu un plus de peste 51.000 de investitori. „Pentru cele diversificate avem un plus de aproximativ 22.000 de investitori în ultimele 12 luni, iar pentru fondurile de acțiuni avem o dublare a numărului de investitori, un plus de aproape 17.000 de investitori. Pe total, numărul de investitori a crescut cu 30%. Pe segmente avem creștere de 25% pentru fondurile de obligațiuni, o creștere de 33% pentru fondurile diversificate și o creștere de 35% pentru fondurile încadrate la categoria «alte fonduri deschise de investiții», a adăugat directorul executiv al AAF.
Referitor la subscrierile nete, Jan Pricop a menționat că acestea sunt în continuare pozitive, chiar dacă sunt ceva mai reduse decât în cele două trimestre anterioare.
„Am avut în trimestrul al treilea un plus de 565 de milioane de lei subscrieri nete. Dacă ar fi să facem un sumar al evoluției pentru acest trimestru, avem această creștere în ceea ce privește fondurile deschise de investiții de 23% la nivelul activelor și, față de trimestrul precedent, o creștere de 16%”, a subliniat acesta.
În privința intrărilor nete, Jan Pricop a menționat că față de septembrie anul trecut se constată o schimbare de trend. Astfel, „anul trecut în septembrie înregistram ieșiri nete, anul acesta înregistrăm intrări nete”, iar intrările nete din acest trimestru sunt în scădere față de trimestrul anterior, cu 61%.
Referitor la numărul de investitori, creșterea a fost de 30% față de septembrie 2020, iar în trimestrul al treilea aceasta a fost de 7%.
„Dacă este să analizăm subscrierile trimestriale pe categorii de fonduri, observăm că, în trimestrul III, după trei trimestre de subscrieri pozitive, înregistrăm ieșiri nete pentru categoria fondurilor de obligațiuni și instrumente cu venit fix. Înregistrăm în continuare intrări consistente pentru categoria fondurilor diversificate și pentru categoria fondurilor de acțiuni unde se situează la un nivel similar celui din trimestrul precedent și în creștere față de trimestrele anterioare. Pentru celelalte categorii, vedem aici că avem o categorie - fondurile cu capital garantat - unde interesul investitorilor a scăzut foarte mult. Acestea s-ar putea la un moment dat practic să dispară din statistici pentru că nu vom mai avea astfel de fonduri. Ne uităm și la fondurile care investesc majoritar în acțiuni - cele care au păstrat un procent de minimum 50% expunere către acțiuni. Aici avem active nete la finalul lunii septembrie de peste 3,5 miliarde de lei și intrări nete în trimestrul III de 323 de milioane de lei, iar numărul de investitori este de aproximativ 63.000 față de cei 33.000 din fondurile de acțiuni”, a explicat Jan Pricop.
La rândul său, Horia Gustă, președintele AAF, a susținut că ultimul an a adus pentru industrie „cifre extrem de importante și interesante, în strânsă corelare cu principalii indici bursieri”.
„Față de finalul lunii septembrie 2020, astăzi, în industria de asset management avem 100.000 de investitori în plus. Astăzi, întreaga industrie are 524.000 de investitori în fonduri deschise și în fonduri închise, în fonduri alternative. Dar poate că vestea și mai îmbucurătoare este aceea legată de numărul de investitori în fondurile de acțiuni. Practic, dacă în urmă cu un an aveam 16.300 de investitori în fondurile de acțiuni, astăzi numărul este mai mult decât dublu: sunt peste 33.000 de investitori și activele s-au dublat, de asemenea”, a precizat Horia Gustă. El a subliniat că „un aspect important este dat de randamentele pe care aceste fonduri de acțiuni le-au livrat investitorilor”: „Avem pe ultimele 12 luni randamente care încep cu 45% top 5 și continuă cu până la 65%. Cred că sunt randamente care atrag atenția tuturor, randamente care vin dintr-o industrie extrem de transparentă, o industrie foarte bine reglementată și supravegheată și care vine în întâmpinarea nevoilor întregii populații care are resurse să economisească prin intermediul fondurilor”, a mai spus Horia Gustă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național