Japonia a construit primul vehicul dual. Poate fi și autobuz, și tren
Numărul 1, 12-18 ian. 2022 » Roza vânturilor
Primul vehicul care poate avea și funcția de tren și de autobuz, poate circula la fel de bine pe drum și pe calea ferată, și-a făcut debutul la finalul anului trcut în orașul Kaiyo, din prefectura Tokushima din Japonia, potrivit Reuters, preluată de Mediafax. Acest vehicul a fost botezat de japonezi DMV (Dual Mode Vehicle), arată ca un autobuz și rulează pe șosea cu cauciucuri normale. Dar când ajunge la o intersecție cu calea ferată, roțile de oțel coboară din burta vehicului, transformându-l efectiv într-un vagon de tren.
Roțile trenului ridică anvelopele din față de pe șină, în timp ce roțile din spate stau jos pentru a propulsa DMV-ul pe calea ferată.
CEO-ul companiei Asa Coast Railway, care operează DMV-urile, a spus că aceste vehicule ar putea ajuta orașele mici precum Kaiyo, cu o populație în vârstă și în scădere, unde companiile locale de transport se luptă să obțină profit.
„Acest DMV poate ajunge la localnici sub formă de autobuz și îi poate transporta și pe calea ferată”, a declarat CEO-ul Shigeki Miura pentru Reuters. „În special în zonele rurale cu o populație îmbătrânită, ne așteptăm să fie o formă foarte bună de transport public”, a adăugat acesta.
DMV poate transporta până la 21 de pasageri și circulă cu o viteză de 60 de km/h pe căile ferate și poate merge cu până la 100 de km/h pe drumurile publice. Alimentată cu motorină, mica flotă de vehicule, care vin în diferite culori, va circula de-a lungul coastei insulei Shikoku din sudul Japoniei, conectând mai multe orașe mici și oferind pasagerilor un peisaj atractiv de pe litoral.
Miura speră că acest proiect îi va încuraja pe fanii căilor ferate din toată Japonia să viziteze zona.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice