Japonia, țara centenarilor; peste 95.000 de japonezi au trecut pragul de 100 de ani
Numărul 37, 18-24 sep. 2024 » Lumea în care trăim
Japonia se confruntă cu o situație demografică fără precedent, înregistrând un număr record de peste 95.000 de persoane cu vârsta de 100 de ani sau mai mult. Astfel, potrivit datelor publicate în aceste zile de Ministerul Sănătății din această țară, la 1 septembrie 2024, Japonia avea 95.119 centenari, cu 2.980 mai mulți față de anul precedent, relatează Mediafax.
Statisticile relevă o discrepanță semnificativă între sexe: din totalul centenarilor, 83.958 sunt femei, în timp ce doar 11.161 sunt bărbați. Această tendință subliniază longevitatea remarcabilă a femeilor japoneze, conform AFP.
Japonia deține și recordul mondial pentru cea mai în vârstă persoană în viață. Tomiko Itooka, născută pe 23 mai 1908, are impresionanta vârstă de 116 ani. Ea locuiește într-un azil din Ashiya și, potrivit ministerului, își exprimă frecvent recunoștința față de personalul care o îngrijește.
Cel mai în vârstă bărbat din Japonia, Kiyotaka Mizuno, în vârstă de 110 ani, declară că nu are un secret special pentru longevitatea sa. El menține o rutină zilnică simplă, trezindu-se la 6.30 și bucurându-se de trei mese pe zi, având ca hobby urmărirea sporturilor în direct.
Cifrele evidențiază însă și provocările cu care se confruntă Japonia. Cu 29,3% din populație având peste 65 de ani, țara se află în fruntea listei mondiale a națiunilor îmbătrânite. Fenomenul pune o presiune crescândă asupra sistemelor de sănătate și asistență socială, în contextul unei forțe de muncă în scădere.
Pentru a face față crizei demografice, guvernul japonez introduce măsuri precum prelungirea vârstei de pensionare, care va ajunge la 65 de ani pentru toți începând cu anul fiscal 2025. Cu toate acestea, eforturile de a încetini declinul și îmbătrânirea populației nu au avut încă un succes semnificativ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial