JLL: Piața de investiții imobiliare din România s-a comprimat cu 29%, în primele nouă luni
Numărul 39, 20-26 oct. 2021 » Analize și sinteze
Piața de investiții imobiliare din România a totalizat, în primele nouă luni ale anului, aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai puțin față de perioada similară din 2020, când volumul s-a ridicat la o valoare de circa 890 milioane de euro, arată o analiză a companiei de consultanță imobiliară JLL România, citată de Agerpres. În trimestrul al treilea din 2021 au fost încheiate tranzacții ce au însumat puțin peste 260 milioane de euro.
Conform sursei citate, București a rămas în topul destinațiilor preferate de către investitori, cumulând 70% din volumul total tranzacționat, respectiv circa 400 milioane euro, la finele lunii septembrie a acestui an. „Ca și anul trecut, birourile au atras cea mai mare parte din investițile realizate, respectiv aproximativ 350 milioane de euro sau aproape 60% din volumul total”, se precizează în analiza de specialitate.
Preferințele investitorilor continuă cu spațiile industriale și logistice, care au atras, în primele nouă luni, investiții de peste 170 milioane de euro, respectiv 30% din volumul total tranzacționat.
În schimb, pe piața de retail nu s-au înregistrat tranzacții semnificative în 2021, însă, potrivit analiștilor, segmentul a absorbit în mare măsură șocul provocat de pandemie și de perioada de carantină din 2020.
La capitolul prețuri, acestea sunt în ușoară creștere, atât pentru spațiile logistice, unde yield-urile prime (randamentele, n.r.) s-au comprimat în trimestrul al treilea de la 8% la 7,75%, cât și pentru birouri, unde yield-urile prime au scăzut în aceeași perioadă de la 7% la 6,9%. În viziunea specialiștilor, această tendință este generată de evoluția din regiune și de capitalul considerabil disponibil pentru produse de calitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane