JO de la Tokyo: Kane Tanaka, „campioana longevităţii”, va purta torţa olimpică la 118 ani
Numărul 9, 9-15 mar. 2021 » Roza vânturilor
La 118 ani, Kane Tanaka, cea mai longevivă persoană din lume, se pregăteşte să poarte torţa olimpică la Jocurile de la Tokyo, care vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august 2021, relatează Mediafax. Kane Tanaka se pregăteşte să poarte torţa olimpică în luna mai, reprezentându-şi astfel ţara natală, ce găzduieşte Jocurile.
Tanaka a supravieţuit de două ori cancerului şi a trecut prin două perioade marcate de pandemii, iar acum va prelua torţa olimpică în oraşul Shime, din prefectura japoneză Fukuoka. În ciuda vârstei înaintate şi a familiei care îi va sta alături, cu un cărucior cu rotile pregătit, supercentenara (cu vârsta de peste 110 ani - n.r.) s-a ambiţionat să parcurgă ultimii paşi pe propriile picioare, pentru a-i înmâna torţa următoarei persoane.
Într-un interviu exclusiv acordat CNN, Tanaka povesteşte că la aniversarea din luna ianuarie a primit în dar de la apropiaţi o pereche nouă de pantofi sport, special pentru eveniment.
Recordul anterior la categoria „cea mai vârstnică persoană care a purtat torţa olimpică” e deţinut de Aida Gemanque, din Brazilia, care a aprins flacăra la Jocurile de Vară de la Rio 2016, la vârsta de 106 ani. Un alt centenar este jucătorul de tenis de masă Alexander Kaptarenko, care a ţinut torţa la Jocurile de Iarnă de la Sochi, la 101 ani.
Tanaka s-a născut în 1903, anul în care pionierii aviaţiei Orville şi Wilbur Wright au făcut istorie prin finalizarea primului zbor cu un aparat mai greu decât aerul.
În anul naşterii lui Kane Tanaka, Jocurile Olimpice moderne, care debutaseră în 1896, nu aveau încă o tradiţie prea lungă. Ultima oară când Jocurile Olimpice au avut loc în Tokyo, în 1964, Tanaka avea 61 de ani. Iar dacă numărăm atât ediţiile de vară, cât şi cele de iarnă ale Jocurilor, în acest an Tanaka va asista la cea de-a 49-a competiţie olimpică din viaţa ei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile