John Guziak (Deloitte): Ne îndreptăm spre o situație în care birourile vor trebui să rămână deschise 24 de ore, 7 zile
Telex » Știri 26 noiembrie 2021
Aproape jumătate dintre cei mai buni studenți din Europa Centrală susțin că pentru ei este foarte important când anume începe și se termină programul de muncă, astfel că ne îndreptăm spre o situație în care firmele vor trebui să-și țină birourile deschise 24 de ore, în toate zilele săptămânii, pentru a permite acestor angajați să muncească potrivit propriului lor program, a declarat John Guziak, Partener pentru Capital Uman la Deloitte Central Europe, la o videoconferință pe tema viitorului muncii, relatează Agerpres. „Un aspect important, probabil cel mai șocant, este că, deși în prezent consumăm enorm de mult timp discutând cu enorm de mulți oameni despre locul propriu-zis de unde se muncește și despre cât timp să petrecem la birou, avem totuși o provocare majoră în fața noastră: noua generație care intră în câmpul muncii. Am făcut un sondaj în rândul a 9.000 de studenți din țări din Europa Centrală, incluzând și Franța, deci am avut și o perspectivă occidentală, și i-am întrebat ce anume așteaptă de la locul de muncă. Iar 49,60% din cei mai buni studenți, deci dintre cei pe care cu toții vrem să îi angajăm, au zis că pentru ei nu este important numai de unde lucrează, ci și când anume lucrează. Vă dau un exemplu perfect: unul din acești studenți extraordinari mi-a zis: «Eu de fapt vreau să fac yoga la ora 8 dimineața, apoi să citesc câte ceva la ora 9 și apoi, la ora 11, vreau să vin la birou. Știi de ce? Pentru că nivelul meu de energie începe să crească în jur de ora 11-12. Deci, atunci sunt cea mai productivă. Și atunci de ce să mă angajeze o companie pentru orele în care eu sunt mai puțin productivă?». Și cred că are dreptate. Așa că ne îndreptăm spre o situație în care birourile noastre probabil că vor trebui să rămână deschise 24 de ore, 7 zile pe săptămână”, a afirmat John Guziak.
Reprezentantul Deloitte Central Europe a apreciat că pe viitor angajatorii vor trebui să manifeste flexibilitate față de termenele de finalizare a sarcinilor de serviciu.
„De asemenea, când vorbim despre munca de la distanță, va trebui să comunicăm termene-limită nu în termeni de zile, ci în termeni de ore. Trebuie să recunoaștem că în cele din urmă aceste lucruri vor deveni valabile pe termen lung, iar dacă ne dorim să angajăm oameni buni, trebuie să înțelegem că termenul de finalizare a muncii trebuie să devină, de asemenea, mai flexibil. (...) Războiul pe angajarea de oameni competenți devine tot mai dur”, a subliniat el.
Referitor la situația actuală a pieței muncii din România, reprezentantul Deloitte Central Europe a menționat că solicitările salariale ajung să urce cu până la 75% pe an în cazul domeniilor tehnologiei.
„În ceea ce privește România, se observă o creștere a inflației salariilor. În acest moment, estimările arată o creștere de 10%-15% a inflației salariilor de la an la an, iar pentru anumiți specialiști, în special în domeniul tehnologiei, creșterea este între 50%-75%. Acest lucru înseamnă că directorii financiari trebuie să se asigure că compensațiile devin mai flexibile și că acest lucru este foarte clar pentru manageri, care nu sunt obișnuiți să vadă că așteptările salariale ale celor pe care doresc să îi angajeze cresc lună de lună. Aceasta este de fapt realitatea cu care ne confruntăm, în special pentru pozițiile cele mai căutate, cum sunt cele din domeniul financiar”, a precizat acesta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile