Joi, 26 aprilie, vernisajul expoziției Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie, la MNIR
Numărul 15-16, 24 aprilie - 7 mai 2018 » Roza vânturilor
Joi, 26 aprilie a.c., de la ora 17.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București, are loc vernisajul expoziției temporare dedicate domnitorului Ștefan cel Mare.
Expoziția Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie poate fi vizitată până la data de 28 iulie a.c., de miercuri până duminică, între orele 10 și 18. Prezentarea conține peste 300 de artefacte din secolele XV-XVII – arme, obiecte de podoabă, monede, vase, cahle pentru sobă și textile – descoperite în cursul cercetărilor arheologice efectuate în situri din Bacău, Botoșani, Hârlău, Iași, Suceava, Târgu Trotuș și Vaslui.
Printre cele mai de seamă exponate ce vor fi prezentate la MNIR se regăsesc stindardul liturgic dăruit de Ștefan cel Mare Mănăstirii Zografu, cea mai importantă și valoroasă piesă din timpul domniei sale care a fost păstrată până astăzi, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ștefan cel Mare, ctitoriei sale, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Bacău, și fragmentul din racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Expoziția găzduită de MNIR este însoțită și de un catalog care cuprinde o serie de studii științifice dedicate domniei domnitorului Ștefan cel Mare și felului cum a fost perceput de români de-a lungul secolelor.
Proiectul expozițional Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie a fost demarat în vara anului 2017 de către MNIR și Complexul Muzeal Bucovina din Suceava, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava și al Ministerului Culturii și Identității Naționale, la aniversarea a 560 de ani de la momentul urcării de tron a voievodului.
Informații suplimentare despre această expoziție sunt disponibile pe site-ul MNIR.
(Copyright foto: radub85 / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial