JP Morgan: Lumea trebuie să investească 1.300 de miliarde de dolari în energie până în 2030
Numărul 17, 4-10 mai 2022 » Lumea în care trăim
Lumea trebuie să investească 1.300 de miliarde de dolari în energie până în 2030, pentru a crește producția și infrastructura pentru toate tipurilor de energie, de la regenerabile și până la petrol și gaze, în ideea de a evita o criză energetică, a apreciat banca americană JP Morgan în primul său raport cu privire la perspectivele pentru sectorul energetic, relatează Agerpres. „Principala noastră concluzie este că în 2030 creșterea cererii de energie va depăși creșterea ofertei cu circa 20%, pe baza tendințelor actuale, stimulată în principal de economiile emergente și eforturile lor de a-și ridica cetățenii din sărăcie”, susțin analiștii JP Morgan, Marko Kolanovic și Christyan Malek.
Investiții vor trebui să fie făcute în toate tipurile de energie, inclusiv petrol și gaze nucleare, regenerabile și nucleare, în condițiile în care numai cererea de petrol ar urma să crească cu aproximativ 10% până în 2030, iar cea de gaze cu 18%.
„Nu toate tipurile de energie sunt egale, și în cea mai mare parte a orizontului de prognoză, diferitele surse de energie nu sunt complet substituibile, de exemplu panourile fotovoltaice nu pot înlocui petrolul, de care este nevoie de exemplu în producția de petrochimice”, se arată în raportul elaborat de analiștii de la JP Morgan.
Acest raport contrastează cu mesajul venit de la Agenția Internațională a Energiei (IEA), care anul trecut a spus că nu este nevoie de noi investiții în combustibili fosili. Între timp, IEA a venit cu precizări și a spus că prognoza sa este doar unul din scenariile avute în vedre și a cerut OPEC să își majoreze producția de petrol.
„Până când nu vor fi disponibile tehnologii sigure, curate și accesibile, lumea va fi nevoită să lucreze cu toate actualele surse de energie, atât fosile cât și non-fosile, precum și cu dezavantajele lor“, susțin analiștii de la JP Morgan.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național