Kaspersky: Aplicația de mesagerie Whatsapp, pe lista preferată a atacatorilor cibernetici pentru răspândirea de phishing
Telex » Știri 13 iulie 2021
Aplicațiile de mesagerie au devenit cele mai populare în rândul atacatorilor care folosesc tehnici de phishing, pe primul loc în „preferințe” fiind Whatsapp, cu 89,6% din numărul de link-uri malițioase detectate în perioada decembrie 2020 - mai 2021, arată datele anonimizate, furnizate voluntar de Kaspersky Internet Security pentru utilizatorii de Android, relatează Agerpres. Conform companiei de software antivirus, link-uri rău intenționate au fost transmise și prin Telegram (5,6%), Viber (4,7%) și Hangouts (mai puțin de un procent).
Analiza Kaspersky relevă că țările care au înregistrat cel mai mare număr de atacuri de phishing, în perioada de referință, au fost Rusia (46%), Brazilia (15%) și India (7%).
Pe baza statisticilor, Viber și Hangouts s-a observat un număr mai mic de detectări înregistrate, cu o pondere mai mare în Rusia (89%) și în țările CIS - Ucraina (5%) și Belarus (2%). În același timp, majoritatea atacurilor de acest fel legate de Hangouts au fost detectate în SUA (39%) și Franța (39%).
În ceea ce privește numărul de atacuri de phishing înregistrate pentru fiecare utilizator pe WhatsApp, Brazilia (177) și India (158) au fost în topul rezultatelor. Totodată, utilizatorii ruși au devenit lideri în numărul de detecții pe Viber (305) și Telegram (79), în comparație cu alte țări.
La nivel global, au fost înregistrate 480 de detectări pe zi, în timp ce, între decembrie 2020 și mai 2021, au consemnat în total 91.242 de detectări.
Potrivit cercetărilor, aplicațiile de mesagerie au depășit rețelele sociale cu 20%, în 2020, în ceea ce privește popularitatea în rândul utilizatorilor, și au devenit cel mai popular instrument de comunicare.
De asemenea, anul trecut, audiența globală a mesageriilor se ridica la 2,7 miliarde de oameni, iar până în 2023 se așteaptă să crească la 3,1 miliarde, echivalentul a aproape 40% din populația lumii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice