Kaspersky: Creștere cu 45% a numărului de utilizatori atacați prin furt de parole, în ultimele șase luni
Numărul 39, 20-26 oct. 2021 » Conectarea la era digitală
Numărul utilizatorilor de internet atacați prin intermediul furtului de parole a crescut cu 45%, în ultimele șase luni ale anului, arată o analiză întocmită și publicată de Kaspersky. „Infractorii cibernetici vin în mod constant cu noi metode de fraudă online, iar aceste incidente au crescut în ultimele luni. Experții Kaspersky au observat o activitate crescută din partea atacatorilor care furau parole, folosind un malware special numit Trojan-PSW – un troian capabil să fure informațiile de conectare și alte detalii despre contul unui utilizator”, se arată într-un comunicat al producătorului de soluții antivirus, citat de Agerpres. Conform experților, care au analizat datele din 2020 - 2021 (ianuarie - septembrie) cu privire la numărul de încercări de infectare și țintele acestor încercări, în septembrie a existat un plus de aproximativ 160.000 de utilizatori care au experimentat situații în care au avut probleme din cauza furtului de parole din partea hackerilor, în creștere cu 45% față de luna aprilie.
De asemenea, în ultimele luni, s-a consemnat un salt accentuat al numărului de încercări de infectare a utilizatorilor. Astfel, în trimestrul al treilea al anului 2021 (iulie - septembrie) a fost înregistrată o creștere de aproape 30%.
În același timp, suma totală a detecțiilor a crescut, comparativ cu anul 2020, de la 24,8 milioane la 25,5 milioane.
„După cum arată statisticile, datele de conectare, parolele, detaliile de plată și alte informații personale continuă să fie o țintă atractivă pentru infractorii cibernetici și rămân o marfă populară pe dark market. Din acest motiv, încurajăm utilizatorii de internet să ia măsuri suplimentare pentru protejarea conturilor. De exemplu – utilizând metode de autentificare cu mai mulți factori. Creșterea activității atacatorilor folosind furturile de parole sugerează, de asemenea, necesitatea ca utilizatorii să fie mai atenți, să nu acceseze link-uri suspecte și să folosească o soluție de securitate actualizată”, a declarat Denis Parinov, expert în securitate la Kaspersky.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane