Kaspersky Lab: România, locul opt în clasamentul țărilor cu cea mai mare pondere a utilizatorilor atacați cu ransomware de mobil
Numărul 9, 12-18 martie 2019 » Conectarea la era digitală
România s-a clasat, în 2018, pe locul 8 în topul țărilor cu cel mai mare procentaj de utilizatori atacați cu ransomware pentru dispozitive mobile, primul loc fiind ocupat de Statele Unite ale Americii, a anunțat Kaspersky Lab, într-un comunicat citat de Agerpres. Cercetătorii au dezvăluit că, la nivel global, anul trecut, au existat 116,5 milioane de atacuri care folosesc software periculos pentru dispozitive mobile, comparativ cu 66,4 milioane, cu un an în urmă, și cu o creștere semnificativă a numărului de utilizatori unici afectați.
„Pe măsură ce lumea devine mai mobilă, rolul smartphone-urilor în afaceri și viața de zi cu zi crește rapid. În replică, infractorii cibernetici acordă mai multă atenție modului în care distribuie programele malware și vectorilor de atac utilizați. Canalele prin care malware-ul este livrat utilizatorilor pentru a le infecta dispozitivele reprezintă o parte importantă a succesului unei campanii malware, profitând de acei utilizatori care nu au instalată nicio soluție de securitate pe telefoane. Succesul strategiilor de distribuție este confirmat nu doar de creșterea numărului de atacuri, ci și de numărul de utilizatori unici care s-au confruntat cu programe malware. În 2018, această cifră a crescut cu 774.000 față de anul precedent, ajungând la 9.895.774 utilizatori afectați”, notează Kaspersky Lab.
Potrivit raportului de specialitate, topul țărilor cu cel mai mare procentaj de utilizatori atacați cu programe ransomware pentru dispozitive mobile este condus de SUA (1,42%), iar România se clasează pe locul 8, cu un procentaj de 0,27%.
De asemenea, a fost observată o creștere de cinci ori a numărului de atacuri care utilizează minere de criptomonede și au fost detectate 151.359 pachete de instalare pentru troieni mobili, ceea ce reprezintă un salt de 1,6 ori față de datele din 2017.
Printre recomandările pe care experții Kaspersky Lab le fac utilizatorilor care au acces la Internet prin intermediul dispozitivelor mobile se numără: instalarea doar a aplicațiilor din magazinele oficiale, cum ar fi Google Play (pe dispozitive Android) sau App Store (pe iOS), blocarea din setările telefonului a instalării programelor din surse necunoscute, respectarea restricțiilor dispozitivului, instalarea de actualizări de sistem și ale aplicațiilor imediat ce acestea sunt disponibile, utilizarea de soluții de securitate fiabile, pentru o protecție completă împotriva unei game largi de amenințări.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile