Klaus Iohannis: Avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan
Telex » Știri 12 octombrie 2022
Președintele Klaus Iohannis a declarat că România lucrează cu Georgia și cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore, arătând că o prioritate este construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene, relatează Agerpres. „Am agreat cu doamna președinte, în cadrul discuțiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spațiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia și cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore. Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul «Coridorului verde de electricitate», care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în declarația comună cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.
De asemenea, șeful statului a amintit că se lucrează cu Georgia pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, o inițiativă a României.
„Discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia. Acesta este un proiect esențial pentru încurajarea comerțului și îmbunătățirea conectivității între Uniunea Europeană și Georgia”, a spus președintele.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice