KPMG: Mai mult de o treime dintre companiile globale consideră că încrederea în sistemele digitalizate le poate crește profitabilitatea
Numărul 13, 5-11 apr. 2023 » Conectarea la era digitală
Peste o treime dintre companiile globale consideră că încrederea ridicată în sistemele digitalizate duce la creșterea profitabilității, se arată în cel mai recent raport KPMG "Prioritățile în securitate cibernetică în 2023", citat de Agerpres. Potrivit documentului, tehnologiile de ultimă generație aduc noi provocări cu privire la securitate, confidențialitate și etică și ridică întrebări fundamentale privitoare la încrederea în sistemele digitalizate. De asemenea, raportul KPMG indică faptul că principala provocare în atingerea obiectivelor legate de securitatea cibernetică este lipsa resurselor și a capabilităților în domeniu, iar în viitorul apropiat este de așteptat ca parteneriatele externe să fie vitale pentru a avea succes în ecosistemele hiperconectate.
În acest sens, 79% dintre organizații spun că o colaborare constructivă cu furnizorii, clienții și terții este vitală, însă doar 42% dintre acestea raportează că și fac acest lucru. Totodată, majoritatea directorilor plasează responsabilitatea pentru acest subiect pe umerii CISO (Chief Information Security Officer).
Studiul de specialitate identifică un număr de strategii cu privire la oameni, procese, date și tehnologie, precum și conformitate pe care ofițerii CISO trebuie să le ia în considerare în viitorul apropiat. Astfel, în cazul oamenilor, se recomandă prioritizarea unei culturi solide cu privire la securitatea cibernetică și care îi va încuraja să facă ce trebuie și să acționeze ca "ziduri de protecție" pentru organizație.
În cazul proceselor, strategia se referă la coerență în elaborarea acestora pentru gestiunea riscurilor cibernetice, cu o înțelegere profundă a posibilelor amenințări, dar și vectori de atac care vor reduce impactul eventualelor atacuri și vor prioritiza îmbunătățirea controalelor și a măsurilor adecvate.
Pe segmentul "Date și tehnologie", ar trebui să se evalueze aspectele legate de securitate cibernetică și protecția datelor atunci când se analizează și se explorează folosirea de noi tehnologii, inclusiv riscurile asociate cu adoptarea de noi tehnologii, precum sistemele IA (Inteligența Artificială).
O altă strategie vizează conformitatea aspectelor de securitate și protecția datelor cu strategia generală de afaceri a companiei pentru a se asigura că utilizatorii și departamentele din întreaga organizație colaborează pentru atingerea obiectivelor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial