KPMG: Majoritatea companiilor din România publică informații privind sustenabilitatea
Numărul 48, 4-10 dec. 2024 » Analize și sinteze
Peste jumătate dintre cele mai mari 250 de companii globale (56%) au, în prezent, un lider de sustenabilitate, în creștere de la 45%, în 2022, în timp ce la nivel local, majoritatea entităților publică informații referitoare la sustenabilitate, reiese dintr-un raport KPMG, citat de Agerpres. În același context, 95% din eșantionul de companii analizate publică la ora actuală țintele de reducere a emisiilor de carbon, față de 80% în urmă cu doi ani, în timp ce trei din zece (30%) dintre cele mai mari 100 de companii iau în considerare obiectivele de sustenabilitate în stabilirea remunerării liderilor executivi, comparativ cu 24%, în 2022.
La nivelul României, dintre cele 100 de companii analizate, 78 au publicat informații privind sustenabilitatea fie într-un raport de sine stătător, fie ca parte a raportului de management. Comparativ cu studiul anterior realizat în 2022, s-a înregistrat o creștere de patru puncte procentuale a numărului de companii raportoare.
Potrivit sursei citate, dintre cele 78 de companii, 30 publică un raport local la nivel de entitate sau subsidiară, ceea ce reprezintă o creștere de 43% în comparație cu cercetarea din perioada anterioară. Totodată, dintre cele 30 de companii care publică un raport local, opt sunt entități cu acționariat românesc, ceea ce reprezintă, din nou, o creștere de 33% față de 2022 în ceea ce privește companiile locale care publică un raport de sustenabilitate.
În ceea ce privește standardele de raportare, GRI (Global Reporting Initiative, n.r.) rămâne alegerea preferată pentru 93% dintre companiile locale, iar 47% dintre acestea utilizând concomitent și standardele SASB (Sustainability Accounting Standards Board, n.r.). Printre companiile analizate se numără și una care a publicat primul său raport CSRD (Directiva privind raportarea corporativă în materie de sustenabilitate, n.r.).
De asemenea, doar 70% dintre companiile locale și-au publicat analiza de Taxonomie și 37% au declarat că au început să se pregătească pentru implementarea CSRD prin realizarea analizei de dublă materialitate.
Lansat pentru prima dată în anul 1993, studiul KPMG privind Raportarea Sustenabilității este realizat la fiecare doi ani și oferă o analiză a rapoartelor de sustenabilitate și ESG emise de 5.800 de companii din 58 de țări și jurisdicții, inclusiv România. Cu peste 180.000 de puncte de date combinate într-un singur set de informații, raportul oferă o analiză exhaustivă a progresului în raportarea ESG de către cele mai mari companii din lume.
Analiza include date despre „N100” – cele mai mari 100 de companii din lume și „G250” - cele mai mari 250 de companii din lume după venituri, pe baza clasamentului Fortune 500 din 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane