Kristalina Georgieva consideră că este prea devreme să spună dacă lumea se confruntă cu o inflație susținută
Telex » Știri 7 februarie 2022
Directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, consideră că este prea devreme să spună dacă lumea se confruntă cu o inflație susținută și a avertizat că un eventual eșec în a face economiile mai rezistente la șocurile viitoare ar putea duce la probleme serioase, transmite Reuters, preluată de Agerpres. De asemenea, Kristalina Georgieva le-a spus jurnaliștilor că decidenții din întreaga lume trebuie să își calibreze cu atenție politicile fiscale și monetare în 2022, pentru a se asigura că retragerea generală a fondurilor de sprijin alocate în contextul pandemiei de COVID-19, dar și majorarea dobânzilor, nu vor submina revenirea economică.
În urmă cu câteva zile, FMI și-a revizuit prognozele economice pentru SUA, China și economia mondială, avertizând că incertitudinile cu privire la pandemie, inflație, perturbările în aprovizionare și înăsprirea politicii monetare a SUA reprezintă riscuri suplimentare.
Săptămâna trecută, directorul FMI a subliniat că, spre deosebire de 2020, primul an al pandemiei, când miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale și-au coordonat și sincronizat acțiunile, acum circumstanțele sunt foarte diferite la nivel mondial și de aceea este nevoie de mai multă „specificitate” în răspunsuri. Georgieva a adăugat că pandemia de COVID-19 rămâne cel mai mare risc la adresa economiei mondiale și de aceea este esențial să fie accelerate eforturile pentru creșterea ratelor de vaccinare în țările cu venituri reduse, pentru a atinge obiectivul global privind o rată de vaccinare de 70% în întreaga lume până la mijlocul lui 2022.
Șefa FMI a adăugat că inflația a durat mai mult și a crescut peste așteptări, din cauza perturbărilor apărute în lanțurile de aprovizionare, a cererii solide a consumatorilor pentru bunuri și a efectelor șocurilor climatice asupra prețurilor la alimente. Întrebată dacă aceste condiții, împreună cu escaladarea crizei dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina, ar putea declanșa o eră de inflație susținută, Georgieva a spus: „Răspunsul scurt este că e prea devreme de spus. Ne putem aștepta însă la o lume predispusă la șocuri”.
În plus, Kristalina Georgieva este de părere că eforturile făcute acum pentru a crește investițiile în oameni, economie și mediu vor ajuta la crearea de mai multe oportunități pentru înființarea de noi locuri de muncă și prosperitate.
În sens invers, un eșec în a face astfel de investiții ar conduce la un viitor mai sumbru, ceea ce ar conduce la „și mai multe evenimente neprevăzute pentru care nu suntem pregătiți”, a avertizat Georgieva, adăugând că decidenții nu sunt pregătiți pentru a face față la mai multe crize simultan.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara