Kristalina Georgieva (FMI): Îngheţarea datoriilor ţărilor sărace ar trebui extinsă până la finalul lui 2021
Numărul 49, 15-21 dec. 2020 » Lumea în care trăim
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a anunţat miercuri că se aşteaptă ca programul privind îngheţarea plăţilor aferente serviciului datoriei către FMI a celor mai sărace ţări din lume să fie extins până la finalul lui 2021, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Kristalina Georgieva a făcut declaraţia în timpul unui forum al FMI dedicat crizei provocate de pandemia de coronavirus în statele în curs de dezvoltare. Aceste ţări trebuie să majoreze investiţiile pentru a accelera distribuţia vaccinurilor anti-Covid 19, a adăugat oficialul FMI.
Luna trecută, Georgieva a cerut implementarea rapidă şi eficientă a noului cadru stabilit de G20 pentru suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, dar a avertizat că şi alte state au nevoie de ajutor.
„Este esenţial să fie operaţionalizat rapid şi eficient acest cadru”, a afirmat Kristalina Georgieva, după ce s-a adresat liderilor G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente). „Mai mult, trebuie de asemenea să ajutăm aceste ţări care nu beneficiază de reglementările din noul cadru pentru a-şi rezolva vulnerabilităţile legate de nivelul datoriei, astfel încât economiile lor să devină mai reziliente”, a declarat oficialul FMI.
Noul program anunţat de liderii G20 permite un moratoriu temporar al serviciului plăţilor datoriilor pentru 73 de ţări cu venituri extrem de scăzute.
Geoffrey Okamoto, prim adjunct al directorului general al FMI, a anunţat recent că problema sustenabilităţii datoriilor este pe primul loc pe lista preocupărilor oficialilor FMI, adăugând că multe ţări din America Latină aveau probleme cu datoriile şi înainte de coronavirus, iar pandemia a agravat aceste presiuni. Okamoto a subliniat că Iniţiativa pentru Suspendarea Serviciului Datoriei (DSSI) a dat mai mult timp FMI pentru a evalua situaţia datoriilor pentru aceste ţări.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial