Kristalina Georgieva (FMI): Vor fi necesare noi măsuri de protecție socială în urma impactului inteligenței artificiale
Telex » Știri 16 ianuarie, 9:15
Revoluția AI (inteligența artificială) ar putea exercita presiuni asupra guvernelor pentru a adopta noi măsuri de protecție socială, în vederea sprijinirii persoanelor care își pierd locurile de muncă, dar sunt incapabile de a-și îmbunătăți competențele, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, pentru Yahoo Finance Live, relatează Agerpres. "Dacă nu va exista o distribuire bine gândită a beneficiilor AI și vor spori semnificativ inegalitățile, structura socială ar putea fi afectată într-un mod extrem de nesănătos pentru omenire. Măsurile de protecție socială într-o lume a inteligenței artificiale sunt primordiale", susține oficialul FMI.
Declarațiile Kristalinei Georgieva vin în urma publicării unui studiu cuprinzător al FMI privind impactul economic global al proliferării AI.
Acele măsuri de protecție socială ar putea necesita fonduri masive, conform FMI. Instituția financiară avertizează că aproximativ 40% din piața globală a forței de muncă este expusă la AI. În economiile avansate, sunt expuse aproximativ 60% din slujbe, în urma prevalenței locurilor de muncă orientate spre "abilități cognitive". Expunerea generală este de 40% în economiile emergente și de 26% în țările cu venituri scăzute, apreciază FMI.
Deși multe economii emergente și în curs de dezvoltare s-ar putea confrunta în viitorul apropiat cu perturbări mai reduse legate de AI, FMI spune că ele sunt, de asemenea, pregătite să capitalizeze avantajele inteligenței artificiale, ceea ce ar putea "exacerba diviziunea digitală" și "disparitățile legate de venituri", este concluzia studiului.
Georgieva crede că vârstnicii ar putea resimți un impact supradimensionat în urma adoptării AI pe scară largă și vor avea nevoie de măsuri de protecție socială.
"Trebuie să-i putem sprijini pe cei afectați deoarece locurile lor de muncă dispar. De asemenea, trebuie să ne uităm la cei mai adaptabili. Evident în unele domenii generația mai tânără, femeile, sunt mai adaptabile, dar în alte domenii sunt mai puțin. Și generația vârstnică ar putea avea nevoie de mai mult sprijin pentru a face față acestei lumi noi", a adăugat oficialul.
FMI nu reprezintă o voce singulară care avertizează asupra posibilelor șocuri economice provocate de AI.
Într-o cercetare din 2023, economiștii de la Goldman Sachs au apreciat că progresele în AI ar putea expune la automatizare echivalentul a 300 milioane locuri de muncă pe plan global, cu alte cuvinte - concedieri masive.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale