La 29 mai, un nou concert din stagiunea ARCUB Jazz Live – From Classic to Jazz
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Roza vânturilor
ARCUB – Hanul Gabroveni găzduiește, la 29 mai 2024, ora 19.00, un nou concert din stagiunea ARCUB Jazz Live – From Classic to Jazz, un crossover între muzica clasică și jazz. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
Georgiana Mihăilă (flaut), Cătălin Răducanu (pian), Vlad Rațiu (contrabas) și Bogdan Pop (tobe) vor prezenta, în formula de cvartet, Suitele 1 și 2 pentru flaut și trio de jazz ale celebrului pianist, compozitor, jazzman și dirijor Claude Bolling.
„Discipolul celebrului Duke Ellington, Claude Bolling a lăsat în urma sa o carieră impresionantă, fiind cunoscut drept inventatorul muzicii crossover, în care combină un trio de jazz cu un solist clasic. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte în acest sens sunt Suitele pentru flaut și trio de jazz cu pian, lansate în 1975, colaborare cu renumitul flautist Jean-Pierre Rampal, cu un succes răsunător peste Ocean, fiind nominalizate la Premiile Grammy și care s-au menținut timp de 530 de săptămâni în topul Billboard.
Concertul From Classic to Jazz de la ARCUB – Hanul Gabroveni readuce în atenția publicului unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Claude Bolling în interpretarea contemporană a tinerilor virtuozi Georgiana Mihăilă (flaut), Cătălin Răducanu (pian), Vlad Rațiu (contrabas) și Bogdan Pop (tobe).
De la momente de virtuozitate solistică până la interacțiuni energice între instrumentiști, următorul concert din stagiunea ARCUB Jazz Live propune publicului o experiență inedită, în care rigurozitatea muzicii clasice se îmbină armonios cu libertatea și expresivitatea jazzului”, se menționează într-un comunicat al organizatorilor.
Biletele pentru concertul From Classic to Jazz – Suitele 1 și 2 pentru flaut și trio de jazz de Claude Bolling (Georgiana Mihăilă – flaut, Cătălin Răducanu – pian, Vlad Rațiu – contrabas, Bogdan Pop – tobe), din 29 mai, ora 19.00, au fost puse în vânzare, la prețul de 50 lei, și pot fi achiziționate online, pe arcub.ro și entertix.ro, precum și la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).
Figură proeminentă a muzicii secolului XX, pianistul Claude Bolling (1930-2020) a colaborat cu renumiți soliști de jazz precum Lionel Hampton, Roy Eldridge, Kenny Clarke, Rex Stewart, Buck Clayton, Albert Nicholas și l-a cunoscut personal pe Duke Ellington, care va exercita asupra sa o mare influență. A studiat la Conservatorul de muzică din Nisa, fiind elevul lui Marie Louise „Bob” Collin, pianistă, trompetistă și toboșară într-una dintre orchestrele de femei la modă în perioada interbelică. S-a remarcat la 16 ani, când a câștigat concursul de muzicieni amatori organizat de „Jazz Hot” și „Hot Club de France” la Paris. La aceeași vârstă și-a înființat prima sa formație muzicală de jazz, iar la 18 ani a înregistrat primul său disc. În 1956 a înființat unul dintre cele mai longevive big banduri de jazz, alături de care a interpretat muzica maestrului Duke Ellington, pentru ca mai apoi să înregistreze compoziții și orchestrații originale ce i-au adus numeroase premii. Colaborarea cu Boris Vian, pentru care a scris aranjamente ale „Chansons possibles et impossibles”, l-a propulsat în lumea variété-ului: numeroși artiști celebri din anii 1960 și 1970 au apelat la el pentru a le asigura producția muzicală a albumelor lor: Sacha Distel, Jacqueline François, Juliette Gréco, Henri Salvador, Brigitte Bardot. A scris coloana sonoră pentru peste 100 de filme, unele aducându-i un mare succes: „Borsalino”, „Louisiane”, „Flic Story”, „Le Magnifique”, „The Awakening”, „California Suite”, „Silver Bears”, „California Hotel”. Pioner în muzica crossover, ulterior colaborării cu Jean-Pierre Rampal, Claude Bolling a continuat să îmbine jazzul cu muzica clasică alături de muzicieni renumiți precum Alexandre Lagoya, violoniștii Pinchas Zukerman, Patrice Fontanarosa, violoncelistul Yo-Yo Ma și harpista Marielle Nordmann.
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională