La 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, ICR a organizat două evenimente la Cahul și Bălți
Numărul 1, 29 martie - 4 aprilie 2016 » Roza vânturilor
În contextul celebrării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, a organizat în Republica Moldova, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul, Primăria orașului Cahul și Asociația „Tinerii Moldovei”, două evenimente culturale care au reunit, pe aceeași scenă, artiști de pe ambele maluri ale Prutului.
Programul a inclus un concert susținut la Palatul de Cultură din Cahul la 25 martie de Paula Seling și trupa sa.
La Bălți, la 26 martie, a avut loc un concert susținut de Cătălin Josan, Alex Calancea Band și Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din localitate.
Reamintim că la 27 martie 1918 Sfatul Țării s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chișinău și a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România. Pentru unire au votat 86 dintre cei 135 de deputați prezenți la ședința Sfatului Țării.
Trei s-au pronunțat împotrivă, iar 36 s-au abținut. Rezultatul votării a fost însoțit de aplauze și strigăte: „Trăiască Unirea cu România!”.
Actul de Unire a fost semnat de președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț, vicepreședintele Pantelimon Halippa și secretarul Ion Buzdugan. Proclamația Sfatului Țării suna astfel: „Republica Democrată Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa România”.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane