La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Numărul 12, 29 mar.-4 apr. 2023 » Eveniment
Palatul „Dacia – România” din Capitală găzduiește una dintre cele mai spectaculoase expoziții organizate sub emblema Art Safari. Încă de la debut, în urmă cu un deceniu, această manifestare, care a inclus, fără întrerupere, evenimente importante din sfera artelor vizuale, s-a remarcat prin accentul pus pe elementul noutate. Chiar dacă unele exponate au șocat la prima vedere, timpul a confirmat numeroase valori estetice de anvergură nu numai națională, ci și internațională. De data aceasta s-a făcut – potrivit opiniei unanime a specialiștilor – încă un pas înainte sub semnul veșnic tulburător al întrebării „ce este nou în artă?”.
Răspunsul a fost dat de nu mai puțin de 60 de picturi, sculpturi, gravuri, graffitiuri, fotografii, precum și de combinații ale acestor modalități de expresie. Au fost prezenți cu creațiile lor numai tineri artiști cu vârste între 20 și 30 de ani.
Nu ne propunem să conturăm o cronică a acestei expoziții, sub aspect estetic. În schimb, în calitate de simpli vizitatori, avem posibilitatea să completăm imaginea care ne-a fost oferită de actuala etapă a Art Safari, în consonanță cu tot ce ne-a oferit, de-a lungul unei perioade de reală efervescență a creației artistice românești, racordate la principalele tendințe afirmate la scară universală.
Prin tematica și maniera de comunicare cu publicul, fiecare lucrare și toate laolaltă au dat expresie preocupărilor majore ale omului contemporan sub influența transformărilor economice și sociale, a schimbărilor din viața cotidiană, dar mai ales a progresului tehnico-științific în centrul căruia se află cerințele erei digitale. De aici, denumirea expoziției drept expresie a „Artei superContemporane” atribuită, pe bună dreptate, întregii manifestări. Prin urmare, noutatea invocată în titlul ei constă tocmai în consonanța cu ceea ce este nou în societatea actuală și nu oricum, ci cu trimitere evidentă la elementul „imediat”, concept care subliniază, fără echivoc, că arta răspunde și unei „comenzi sociale” a zilei de azi, a actualității nemijlocite. Esențial este faptul că nu avem de-a face cu enunțuri teoretice și nici cu politizarea sau cu o manieră didactică de adresare, ci cu o creație artistică remarcabilă.
Prin manifestarea de la Palatul „Dacia – România”, opera culturală desfășurată sub semnul Art Safari se îmbogățește cu demersuri consistente, menite ca – alături de punerea în valoare a patrimoniului existent acumulat de-a lungul deceniilor și secolelor – să se asigure angajarea explicită în promovarea a ceea ce este realmente nou, creativ în contemporaneitate. Este astfel enunțat și principalul argument adresat iubitorilor de artă de a vizita tot ceea ce ne este pus la dispoziție de Art Safari. Merită din plin ca fiecare dintre noi să-și înscrie în programul de timp liber încă un obiectiv prilejuit de satisfacția, de bucuria de a lua contact nemijlocit cu creațiile Artei superContemporane.
(Sursa foto: www.artsafari.ro)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane