La București se va înființa, în acest an, Centrul Regional al Academiei Europaea, sub coordonarea Academiei Române
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Direct de la sursă
Academia Română anunță crearea, la București, în anul 2024, a unui Centru Regional al Academiei Europaea, prestigioasă instituție care reunește personalități ale științei și artei din întreaga Europă. Anunțul a fost făcut de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele celui mai important for științific și cultural al țării, în cadrul evenimentului „Proiectul național românesc în orizontul secolului 21“, care a avut loc zilele trecute, în Aula Academiei Române.
„Coordonat de Academia Europaea și de Academia Română, Centrul va purta denumirea Academia Europaea Bucharest Regional Knowledge Hub și se dorește a fi un forum dinamic pentru schimbul de idei dintre cercetătorii și academicienii români și străini, mobilizând într-o infrastructură instituțională resursele intelectuale ce vor identifica modul în care tradițiile intelectuale și culturale pot fi nu doar conservate, ci reinterpretate printr-o perspectivă contemporană. Oferind un cadru și un impuls pentru cercetarea avansată în științele sociale și umaniste, stimulând colaborări interdisciplinare care să îmbogățească dialogul academic și să influențeze climatul de opinie, Centrul va încuraja analiza impactului transformărilor sociale și economice asupra structurilor culturale și identitare în noua eră. Centrul are ca scop integrarea diverselor discipline academice care abordează problemele secolului XXI și stimularea contribuției domeniilor socio-umaniste la o mai bună înțelegere asupra viitorului culturii, identității și integrității intelectuale în Europa“, se menționează într-un comunicat al Academiei Române.
Prin stabilirea unei agende tematice, Centrul intenționează să joace un rol semnificativ în dezbaterile privind problemele contemporane comune și viitorul cultural european, în contextul în care Europa, la fel ca restul lumii, se confruntă cu schimbări rapide generate de globalizare și de transformările tehnologice fără precedent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial