La capăt de linie, început de drum la confluența a două trimestre
Numărul 15, 21-27 apr. 2021 » Comentariul ediției
Cele mai recente informații reconfirmă impactul puternic al celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 asupra întregii noastre vieți economico-sociale. Chiar dacă, în anumite domenii, s-au înregistrat sporuri față de primul trimestru din anul precedent, continuă să se afle sub nivelurile aceluiași referențial majoritatea ramurilor și subramurilor economiei. Faptul apare cât se poate de concludent, dacă începem, cum este firesc, cu prezentarea datelor referitoare la energia primară, care atestă continuarea procesului de comprimare început în 2020. Cele mai mari scăderi s-au consemnat în industrie, ramura care deține o pondere de o cincime în produsul intern brut. Unele semne de redresare au fost, însă, insuficiente pentru revenirea la nivelul înregistrat la începutul anului precedent. Sunt subramuri ale industriei care se confruntă cu scăderile cele mai severe, precum sectorul extractiv. Până și industria alimentară, suprasolicitată în actuala pandemie, și-a redus activitatea. Recordul scăderii (dacă ne putem exprima astfel) a fost bătut la fabricarea îmbrăcămintei.
Pot fi prezentate și alte exemple, mai ales cele care reflectă conexiunea dintre starea economiei și cea din domeniul sanitar. Pe fondul incertitudinilor provocate de prelungirea și acutizarea pandemiei, au progresat mai ales industriile bunurilor de folosință îndelungată și farma.
Evoluțiile și involuțiile la care facem trimitere sunt strâns legate și de schimburile comerciale internaționale ale țării noastre, respectiv de creșterea deficitului de cont curent la capitolul bunuri. Situația s-a mai ameliorat, într-o oarecare măsură, prin soldul înregistrat la capitolul servicii.
Potrivit datelor furnizate de firmele de consultanță, în momentul de față, 60.000 de companii mici și mijlocii se confruntă cu dificultăți majore din cauza diminuării comenzilor interne și externe, singura lor șansă de supraviețuire constând în adoptarea de măsuri de restructurare, ca etapă extrem de importantă în ansamblul preocupărilor menite să prevină insolvențele și, mai grav, falimentele. Acesta este și motivul principal care susține solicitările întreprinzătorilor și managerilor privind recursul, în continuare, la ajutorul de stat și la alte facilități mai ales de ordin financiar.
Cu această remarcă ajungem în zona asigurării resurselor, în special bănești, necesare pentru recuperarea terenului pierdut de la declanșarea pandemiei și trecerea efectivă la un proces de relansare a întregii noastre economii naționale. Pe de o parte, constatăm că procesul de îndatorare pe termen lung a încetinit într-o oarecare măsură, iar, pe de altă parte, serviciul datoriei externe publice a depășit, în două luni (conform celor mai recente date publicate de BNR), 1,3 miliarde de euro. Pe ansamblul economiei, inclusiv în sectorul privat, acest serviciu pentru datoriile pe termen scurt a sărit peste 12 miliarde de euro.
În aceste circumstanțe, unele vești bune vin din sectorul bancar. Aproximativ 90% dintre firmele și persoanele fizice care au solicitat amânarea achitării ratelor la credite și-au reluat, în prezent, plățile. Băncile au ajuns la un grad de solvabilitate dublu față de recomandările BNR și sunt gata să acorde un volum mai mare de împrumuturi, cu mențiunea, deloc neimportantă, potrivit căreia, pentru a se acționa în acest sens, sunt necesare programe de garantare a împrumuturilor acordate firmelor mijlocii și mari.
În același timp, tendința de accelerare a procesului investițional, ca principală pârghie pentru relansarea economiei, a fost confirmată și reconfirmată de numeroase companii autohtone și străine care își desfășoară activitatea în țara noastră. Există semnale privind tendința de inversare a declinului de investiții străine, înregistrat nu numai în anul trecut, ci și în primele luni din 2021.
Cum lesne se poate observa, avem de-a face cu procese și fenomene contradictorii care influențează activitatea la nivelul firmelor, subramurilor, ramurilor și economiei țării, în întregul ei. Important este să se acționeze pentru dezvoltarea și aprofundarea elementelor pozitive, evidențiate mai ales de la începutul acestui an, cerință de prim ordin în etapa actuală, întrucât indică, într-o manieră convingătoare, că aceasta reprezintă o cale verificată de oprire a declinului și de relansare, atât la nivel micro, cât și la scară macroeconomică. Este premisa cu valoare de șansă care nu trebuie, în niciun caz, ratată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național