La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Numărul 20, 24-30 mai 2023 » Eveniment
Mii de iubitori ai artei cinematografice au așteptat cu nedezmințit interes Festivalul filmului european, manifestare tradițională aflată la a XXVII-a ediție. Începută la Timișoara (care, cum se știe, este, în acest an, Capitală Europeană a Culturii), această manifestare a fost programată să se desfășoare atât în Capitală, cât și în localități de dimensiuni medii, precum Botoșani și în altele mai mici de „calibrul” Curții de Argeș, Oraviței, Gurii Humorului. Prin această „formulă” s-a urmărit asigurarea accesului unui public relativ marginalizat la marile creații cinematografice. Nu este întâmplător că tocmai în asemenea mici orașe s-a înregistrat și un record de spectatori.
Cele mai multe pelicule s-au proiectat în premieră națională, majoritatea lor fiind selectate din rândurile celor distinse cu premii la clasicele festivaluri de gen de la Cannes, Veneția, Berlin, Locarno.
În organizarea festivalului s-a implicat, alături de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Institutul Cultural Român (ICR), care, în acest an, a împlinit o jumătate de secol de existență sub diverse denumiri, dar – în esență – ca instituție angajată să promoveze în lume valorile noastre naționale, inclusiv prin dezvoltarea și aprofundarea relațiilor, în special, cu țările europene.
Nu ne propunem o cronică de specialitate în materie de cinematografie, ci relevarea unora dintre semnificațiile majore ale acestei manifestări. Faptul că s-au prezentat filme a căror valoare a fost omologată la festivalurile internaționale amintite este suficient de grăitor pentru a sublinia calitatea înaltă a creațiilor cinematografice supuse și judecății publicului din țara noastră. Reamintim că la acest festival s-au proiectat, în ultimii ani, alături de creații din alte țări, filme artistice și documentare românești, distinse, la rândul lor, cu premii prestigioase. Cinematografia din țara noastră și-a câștigat un loc de frunte în lumea filmului european.
În ceea ce privește repertoriul ediției a XXVII-a a Festivalului se cere remarcată diversitatea de genuri, de la comedii spumoase la SF-uri care „taie respirația”, de la filmele cu evocări istorice până la documentarele de scurt și lung metraj, totul s-a subsumat unui mesaj comun – cel care, prin limbajul artistic specific celei „de-a șaptea arte”, promovează ideile umaniste în contrast cu „producțiile de serie” caracterizate mai ales prin derapaje etice.
Avem, deci, toate temeiurile să apreciem acest festival în termenii cei mai adecvați unui eveniment de masă în domeniul artei și culturii, astfel încât arta care a devenit cea mai accesibilă și percutantă să poată fi „consumată” de un număr tot mai mare de spectatori.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial