La Institutul de Cercetare de la Măgurele au început experimentele pentru studiul interacțiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia
Telex » Știri
20 martie 2020
Centrul Internaţional de Cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a demarat experimentele pentru studiul interacţiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia, a anunţat Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC). Primul experiment desfăşurat este rezultatul planificărilor şi cercetărilor realizate de echipa Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gérard Mourou (laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 2018) de la École Polytechnique - International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franţa. Obiectivul experimentului îl reprezintă studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară şi aplicaţii conexe. În acest sens, a fost folosit un braţ al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanţa atinsă de echipa de operare a ELI-NP şi a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele.
Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere şi a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei/INCDFIN – HH, institut aflat în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia