La masa regelui, un eveniment gastronomic care va celebra tradiţiile culinare din 11 ţări europene
Numărul 10, 20-26 martie 2018 » Roza vânturilor
Nouăsprezece castele-muzee şi reşedinţe regale, între care Versailles, vor celebra în 2018 gastronomia şi tradiţiile culinare din 11 ţări europene. Intitulat À la table du roi (La masa regelui – trad.) şi organizat de Résidences royales européennes, acest eveniment va avea forme de organizare diferite: expoziţie, zi de studiu, banchet, degustare, ateliere.
La Castelul Versailles, spre exemplu, ananasul va fi la modă: originar din Brazilia, „fructul regelui” era cultivat în grădinile regale şi frecvent servit la masa suveranului francez. Dar a fost, totodată, şi o sursă de inspiraţie pentru artele decorative şi apărea des pe ţesături şi veselă. O zi de studiu va fi consacrată fructului pe 22 iunie a.c.
La 28 septembrie vor fi organizate evenimente despre istoria vinului la curţile din Europa, iar pe 8 octombrie, tot la iniţiativa Castelului Versailles, marii artişti bucătari vor lucra împreună cu reşedinţe regale europene pentru a aduce un omagiu bucătăriei europene de înaltă clasă prin feluri de mâncare inspirate din meniuri istorice.
(Copyright foto: kmiragaya / 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc