La masa regelui, un eveniment gastronomic care va celebra tradiţiile culinare din 11 ţări europene
Numărul 10, 20-26 martie 2018 » Roza vânturilor
Nouăsprezece castele-muzee şi reşedinţe regale, între care Versailles, vor celebra în 2018 gastronomia şi tradiţiile culinare din 11 ţări europene. Intitulat À la table du roi (La masa regelui – trad.) şi organizat de Résidences royales européennes, acest eveniment va avea forme de organizare diferite: expoziţie, zi de studiu, banchet, degustare, ateliere.
La Castelul Versailles, spre exemplu, ananasul va fi la modă: originar din Brazilia, „fructul regelui” era cultivat în grădinile regale şi frecvent servit la masa suveranului francez. Dar a fost, totodată, şi o sursă de inspiraţie pentru artele decorative şi apărea des pe ţesături şi veselă. O zi de studiu va fi consacrată fructului pe 22 iunie a.c.
La 28 septembrie vor fi organizate evenimente despre istoria vinului la curţile din Europa, iar pe 8 octombrie, tot la iniţiativa Castelului Versailles, marii artişti bucătari vor lucra împreună cu reşedinţe regale europene pentru a aduce un omagiu bucătăriei europene de înaltă clasă prin feluri de mâncare inspirate din meniuri istorice.
(Copyright foto: kmiragaya / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național