La MNAR, filmul de artă este la el acasă
Numărul 10, 13-19 mar. 2024 » Eveniment
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) ne-a obișnuit cu inițiative de anvergură în care diversitatea mijloacelor de expresie are drept numitor comun CALITATEA superioară a actului de cultură. Cea mai recentă deschidere spre relevarea confluenței artelor vizează lumea filmului. S-a inițiat desfășurarea unui program fără precedent ca amploare și valoare, intitulat „Anul filmelor de artă”.
Cinefilii (și nu numai ei) sunt invitați ca, în perioada martie – decembrie 2024, să vizioneze o serie de filme documentare, consacrate unora dintre cei mai mari artiști plastici ai tuturor timpurilor, prin intermediul unor filme premiate la cele mai prestigioase festivaluri ale cinematografiei mondiale.
Selecția a fost făcută după criterii consacrate, în primul rând, prin situarea în timp și spațiu a unor creații emblematice, precum cele ale lui Tițian, Rembrandt, Van Gogh și Gauguin, abordați din perspectiva ilustrelor școli de pictură pe care le-au creat și care le poartă numele.
Proiecția filmelor se va face în Sala Auditorium, destinată, de multă vreme, prezentării unor mărturii ale întrepătrunderii artelor în vederea sublinierii – prin creații cinematografice de excepție – a caracterului lor unitar.
Este de remarcat că toate filmele programate sunt lansate în ultimii ani, ceea ce le conferă și calitatea de a sintetiza mesajele celor mai de seamă creații cinematografice dedicate artelor vizuale. Călătoriile facilitate de mari regizori și operatori în cele mai vestite muzee ale lumii reprezintă o contribuție de primă importanță la cultivarea gustului pentru frumos în rândurile maselor largi de iubitori ai artei și culturii. Prin îmbinarea mărturiilor istorice cu datele biografice ale creatorilor prezentați se relevă valabilitatea și vitalitatea manierei de lucru specifice acestui gen de filme, care se bucură de o tot mai largă popularitate atât în țara noastră, cât și pe alte meridiane ale lumii. Asemenea filme prezintă avantajul de a oferi, timp de o oră, o oră și jumătate, cele mai expresive și mai importante creații ale pictorilor care, de-a lungul a zeci de generații, și-au pus amprenta asupra progresului întregii culturi a umanității.
Toate aceste date de identificare a inițiativei conducerii celui mai mare și important muzeu al artelor vizuale din țara noastră se constituie într-o deosebit de atractivă invitație de a viziona filmele care vor fi proiectate în Sala Auditorium, tradițional spațiu al unui impresionant număr de evenimente cultural-artistice de cea mai înaltă calitate, spre bucuria celor care le-au vizionat și le vor viziona.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial