La nivel global, 6 din 10 antreprenori au planuri de succesiune, dar sunt mai puțin dispuși să renunțe la control
Numărul 12, 30 mar. - 5 apr. 2022 » Lumea în care trăim
Generația actuală de antreprenori este mai puțin dispusă să renunțe la controlul companiilor în favoarea moștenitorilor lor, pe fondul pandemiei, îngreunând astfel formarea acestora ca noi lideri, reiese din sondajul NextGen Survey 2022, realizat de PwC la nivel global, relatează Mediafax. Deși 43% dintre membrii noii generații a afacerilor de familie (NextGen) spun că sunt mai implicați în afaceri decât înainte de pandemie, doar 28% au arătat că li se încredințează operațiuni interne importante, în scădere de la 48% în ediția din 2019 a sondajului. În acest context, 45% dintre ei consideră că este dificil să se afirme ca noi lideri sau membri ai consiliului de administrație.
„NextGen sunt mai implicați în afaceri, dar provocarea este de a crea încredere între actuala și următoarea generație, acesta fiind momentul pentru a concretiza planurile de succesiune și pentru a defini competențele de conducere necesare pentru a asigura creșterea în viitor. Provocarea pentru NextGen este să demonstreze că sunt pregătiți să preia frâiele”, a declarat George Ureche, director și liderul serviciilor pentru afaceri antreprenoriale la PwC România.
Totuși, șase din zece respondenți spun că au un plan de succesiune, iar patru din zece dintre NextGen au fost implicați în dezvoltarea acestuia.
Domeniile în care NextGen declară că se implică activ în prezent includ realizarea strategiei de creștere a afacerii (59%), asigurarea că organizația oferă produsele și serviciile potrivite (50%) și adoptarea de noi tehnologii (44%).
Sondajul relevă și câteva diferențe notabile între generații. Ambele generații se concentrează pe creștere, dar doar jumătate din generația actuală consideră că afacerea lor are responsabilitatea de a lupta împotriva schimbărilor climatice și a consecințelor acestora, comparativ cu aproape trei sferturi dintre NextGen. Un procentaj la fel de ridicat de NextGen (76%) consideră că afacerea lor contribuie activ la comunitate, în comparație cu puțin peste jumătate (54%) din generația actuală. Procente similare, 42% dintre NextGen și 38% din generația actuală consideră că afacerea lor are capacități digitale puternice, dar o treime dintre NextGen spun că generația actuală nu înțelege pe deplin oportunitățile și riscurile pentru digital în cadrul afacerii lor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice