La nivel mondial, valoarea hainelor nevândute, aflate în magazine și depozite, este de 140-160 miliarde euro
Numărul 6, 16-22 feb. 2021 » Roza vânturilor
Retailerii de îmbrăcăminte din Europa și America au acumulat stocuri nevândute și au decis să își reducă comenzile pentru sezonul de primăvară astfel că fabricile de textile din Bangladesh trec printr-o perioadă dificilă, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Industria globală de textile suferă încă de pe urma unui an 2020 dezastruos și mizează pe o revenire care este însă amenințată de un nou val de măsuri de carantină și campaniile naționale de vaccinare cu rezultate diferite. În plus, o parte dintre marii retaileri se confruntă cu stocurile mari de haine de anul trecut, care în mod normal ar fi fost eliminate cu prilejul soldurilor. De exemplu, lanțul britanic Primark a dezvăluit că are în depozite stocuri de haine în valoare de 150 milioane de lire sterline (205 milioane de dolari) din sezonul primăvară/vară 2020 și aproximativ 200 milioane de lire sterline din sezonul toamnă/iarnă.
Ca o dovadă a amplorii acestor stocuri, firma de consultanță McKinsey estimează că la nivel mondial valoarea hainelor nevândute, aflate în magazine și depozite, variază între 140 și 160 miliarde de euro, mai mult decât dublu față de nivelul normal.
În aceste condiții, lanțul britanic Marks&Spencer și cel german Hugo Boss au decis să facă comenzi mai mici decât de obicei pentru colecția de primăvară din acest an. „Majoritatea brandurilor se confruntă în prezent cu o situație dificilă. Cred că toată lumea adoptă în prezent o politică conservatoare cu privire la achiziții. Știu că mulți au întârziat plățile”, a spus Ron Frasch, partener la firma de private equity Castanea Partners, care colaborează cu mai multe mărci de îmbrăcăminte.
Aceste probleme se repercutează asupra marilor centre de producție de îmbrăcăminte, cum este Bangladesh, ale căror economii depind de exporturile de textile. În prezent fabricile de textile din Bangladesh au probleme în a rămâne deschise. Proprietarii a 50 de fabrici de textile intervievate de Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association au declarat că în acest sezon au primit cu 30% mai puține comenzi decât de obicei, în condițiile în care carantina introdusă înainte de Crăciun în mai multe țări din Europa a fost urmată de o nouă izolare introdusă în luna ianuarie în Japonia.
În condițiile în care închiderea magazinelor amenință să se prelungească până la primăvară, unii retaileri încearcă să vândă cât mai mult posibil din stocurile în exces înainte de a face noi comenzi, susține firma de reciclare a textilelor Parker Lane Group. Directorul general, Raffy Kassardjian spune că, în medie, firma sa procesează 1,5 milioane articole de îmbrăcăminte în fiecare lună însă în luna ianuarie a procesat peste patru milioane de articole, care a fost cea mai aglomerată lună din istoria sa.
Anul trecut a fost unul sumbru pentru industria de îmbrăcăminte, în condițiile în care vânzările au scăzut cu 17% comparativ cu 2019, potrivit firmei Euromonitor. În plus, estimările pentru 2021 variază între o cădere de 15%, potrivit unui scenariu pesimist al McKinsey, și o revenire de 11% prognozată de Euromonitor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane