Lansare de carte la MNLR
Numărul 10, 13-19 mar. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) și Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului organizează marți, 19 martie 2024, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius a MNLR din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, evenimentul de lansare a două volume interesante, „România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Rezistență, opoziție, disidență. Dicționar biografic. Vol. I: A-C”, respectiv „Propagandă și diplomație culturală în perioada comunistă: Institutul Român pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea – o istorie inedită”, precum și a revistei „Arhivele Totalitarismului”.
Vor lua cuvântul: dr. Florin Abraham, director, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST), Dinu Zamfirescu, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, dr. Cosmin Budeancă, expert, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, dr. Cristian Vasile, cercetător, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” – Academia Română, dr. Florin-Răzvan Mihai, redactor-șef Editura INST, dr. Flori Bălănescu, cercetător, INST, dr. Carmen Stratone, cercetător, INST, dr. Dan Cătănuș, cercetător INST, redactor-șef revista „Arhivele Totalitarismului”.
Potrivit unui comunicat al MNLR, volumul România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Rezistență, opoziție, disidență. Dicționar biografic. Vol. I: A-C este rezultatul unui program de cercetare derulat de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și face parte dintr-un efortul mai amplu al acestuia de a introduce în circuitul public lucrări fundamentale pentru cunoașterea trecutului traumatic al societății românești în secolul XX. Pe lângă valoarea sa științifică intrinsecă, acest dicționar, conținând biografii ale victimelor regimului comunist, are și o funcție morală, și anume aceea de a sprijini societatea românească să-și cunoască propriul trecut tragic, oferind despre acesta informații verificate, integrate într-o grilă interpretativă dominată de ideea înțelegerii și asumării istoriei în integralitatea sa.
Volumul Propagandă și diplomație culturală în perioada comunistă: Institutul Român pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea – o istorie inedită este rezultatul unei cercetări doctorale în care autoarea și-a propus să reconstituie istoria unei instituții puțin cunoscute și dificil de încadrat în ansamblul instituțional foarte complex din perioada comunistă. Creat cu scopul oficial de a promova cultura română în afara granițelor țării, existența Institutului Român pentru Relații Culturale cu Străinătatea a fost marcată permanent de tensiunea dintre cultură și propagandă, această situație fiind generată, în principal, de modul cum regimurile comuniste înțelegeau funcțiile și rolul culturii în societate.
Revista „Arhivele Totalitarismului”, periodicul bi-anual al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, are apariție neîntreruptă de 31 de ani și reprezintă o publicație de ținută în peisajul istoriografic românesc, în care au publicat, de-a lungul timpului, atât specialiști reputați din țară și din străinătate, cât și cercetători aflați la începutul carierei. Numărul dublu trilingv lansat cu această ocazie conține articole valoroase în limbile română, franceză și engleză, semnate de specialiști din țări precum România, Franța, Bulgaria, pe subiecte precum: propaganda în Germania nazistă, regimul lui Carol al II-lea al României, politica externă a României în secolul XX, instituții din perioada comunistă și multe altele.
Intrarea este liberă.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național