Lansarea Anului European al Patrimoniului Cultural 2018
Numărul 47, 12-18 dec. 2017 » Roza vânturilor
La Milano, cu prilejul Forumului european al culturii, au avut loc festivitățile de deschidere a Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.
Anul European al Patrimoniului Cultural va aduce în prim-plan bogăția patrimoniului cultural al Europei, evidențiind rolul jucat de acesta pentru încurajarea unui sentiment comun de identitate și pentru construirea viitorului Europei. Mii de inițiative și evenimente din întreaga Europă vor oferi posibilitatea de a implica cetățenii din toate categoriile sociale. Scopul este de a avea publicul cel mai larg posibil, în special copiii și tineretul, comunitățile locale și persoanele care vin rareori în contact cu cultura, pentru a promova un sentiment comun de proprietate.
Proiectele și inițiativele puse în aplicare în statele membre, municipalitățile și regiunile din UE vor fi completate de proiecte transnaționale finanțate de UE. De exemplu, Comisia va organiza, împreună cu statele membre, evenimentul emblematic al Anului European al Patrimoniului Cultural intitulat Assises du Patrimoine, pentru a începe să lucreze la un plan de acțiune al UE pe termen lung pentru cultură și patrimoniul cultural.
Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, 8 din 10 europeni consideră că patrimoniul cultural nu este important doar pentru ei înșiși, ci și pentru comunitatea, regiunea și țara lor, precum și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. O mare parte dintre ei se mândresc cu propriul patrimoniu cultural, indiferent dacă acesta este situat în regiunea sau țara lor sau într-o altă țară europeană. Peste 7 din 10 europeni sunt, de asemenea, de acord că patrimoniul cultural poate să le amelioreze calitatea vieții. De asemenea, sondajul arată că 9 din 10 cetățeni consideră că patrimoniul cultural ar trebui să fie predat în școli. Trei sferturi dintre europeni apreciază în primul rând că statele membre și UE ar trebui să aloce mai multe resurse pentru protejarea patrimoniului cultural al Europei.
De la siturile arheologice până la arhitectura contemporană, de la castelele medievale până la tradițiile folclorice și la arte, patrimoniul cultural al Europei ocupă un loc central în memoria colectivă și identitatea cetățenilor europeni. În plus, patrimoniul cultural generează creștere economică și creează locuri de muncă în orașe și regiuni și este un element central al schimburilor dintre Europa și restul lumii. 7,8 milioane de locuri de muncă din UE sunt legate în mod indirect de patrimoniu (de exemplu, în domenii precum turismul, interpretariatul și securitatea). Peste 300.000 de persoane sunt angajate în sectorul patrimoniului cultural în UE, iar cu 453 de situri înscrise, Europa, ca regiune, reunește aproape jumătate dintre siturile înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național