MyWIZ, secretul contabililor de succes
Lapte, fructe și legume pentru școlarii din Uniunea Europeană

Lapte, fructe și legume pentru școlarii din Uniunea Europeană

Numărul 30-31, 8-21 august 2017  »  Direct de la sursă

Un nou program de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, în valoare de 250 de milioane de euro, a fost lansat, la nivelul UE, în luna august 2017. Astfel, începând cu prima zi a anului școlar 2017-2018, milioane de copii din România și celelalte state membre ale UE vor beneficia, în școli, de fructe, legume, produse lactate și programe educaționale specifice, care să le explice copiilor importanța unei alimentații sănătoase și modul în care sunt produse alimentele. „Acest program unic reunește și optimizează proiectele existente, care, anul trecut, au inclus printre beneficiari peste 20 de milioane de copii. Deși participarea este facultativă, toate cele 28 de state membre au indicat că vor lua parte la această inițiativă în anul școlar 2017-2018”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE). Pe lângă decizia privind modalitatea exactă de implementare a programului, cum ar fi includerea unor măsuri educative tematice și a altor produse agricole, statele membre au posibilitatea de a completa ajutorul oferit de UE cu un ajutor național pentru finanțarea programului.

României i-au fost alocate, în cadrul acestui program, 6,86 milioane de euro pentru fructe și legume și 10,86 milioane de euro pentru lapte. La nivel național poate fi decis modul de implementare a acestui program și, de asemenea, poate fi luată decizia de a completa finanțarea lui cu un ajutor național.

Alegerea produselor alimentare va avea la bază considerente de sănătate și mediu, caracterul sezonier, varietatea și disponibilitatea produselor, acordând prioritate produselor originare din UE. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

Se pot distribui și produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi și brânzeturi, dacă această opțiune este aprobată de autoritățile naționale sanitare. Nu sunt permise adaosurile de zahăr, sare și grăsimi, cu excepția cazului în care autoritățile naționale din domeniul sănătății autorizează cantități limitate.

Din cele 250 de milioane de euro ale finanțării din partea UE aprobate pentru anul școlar 2017-2018, aproximativ 150 de milioane vor fi alocate pentru fructe și legume, iar 100 de milioane, pentru lapte.

(Copyright foto: racorn / 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.