Laszlo Borbely: România ar trebui să cheltuiască în jur de 12,8 miliarde de lei pentru renovarea clădirilor, până în 2050
Telex » Știri 17 iulie 2020
România are o strategie naţională pe termen lung de renovare a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale publice sau private pentru care ar urma să cheltuiască aproximativ 12,8 miliarde lei, până în 2050, a declarat, la o conferinţă de specialitate, Laszlo Borbely, consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului României. „70% dintre emisiile din oraşele lumii sunt emise de clădiri. Noi suntem întârziaţi în ceea ce priveşte reglementările, dar iată că Ministerul Dezvoltării a finalizat în ianuarie, împreună cu Banca Mondială, o strategie naţională de renovare pe termen lung pentru sprijinirea parcului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, atât publice, cât şi private într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficienţă energetică şi decarbonat până în 2050. Până în 2050 ar trebui să cheltuim cam 12,8 miliarde de lei (pe acest tip de proiecte, n.r.). Avem un Comitet inter-departamental, al cărui coordonator este primul ministru şi săptămâna viitoare va fi o a doua şedinţă a acestuia. Una din teme este cum o să avem un inventar al acestor clădiri pus la punct care să fie accesibil tuturor, cum vom putea să avem auditori şi pus la punct tot sistemul ca să avem certificate energetice în care nu numai să spunem în ce segment este încadrată o clădire, ci şi să propună soluţii cu consum energetic mai puţin, cu emisii mai puţine. Pentru asta sigur vom avea bani de la Uniunea Europeană”, a subliniat demnitarul.
Oficialul Guvernului a afirmat România trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de investiţiile durabile. „Avem o nouă strategie de dezvoltare durabilă şi, din păcate, suntem în situaţia acestei pandemii şi sunt foarte multe provocări care ne stau în faţă şi trebuie să ne schimbăm puţin atitudinea faţă de aceste investiţii. Dacă ne uităm la acest Green Deal, iată că Uniunea Europeană nu s-a oprit, dimpotrivă, avem un nou plan de acţiune de economie circulară, aprobat în martie. Avem o nouă strategie propusă pe Biodiversitate, avem taxonomia care a fost adoptată acum două săptămâni de Uniunea Europeană. E un document de 800 de pagini de criterii care stau la baza unei oferte către mediul privat despre cam cum ar trebui să investească, finanţare durabilă şi investiţii durabile ca să poată accede la credite. Cel mai important lucru când vorbim despre Green Deal este acest Just Transition Fund - Fondul de Tranziţie Echitabilă, din care avem şi noi o «felie» destul de importantă, adică 750 de milioane de euro din totalul de 7,5 miliarde de euro”, a spus Laszlo Borbely.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național