Laszlo Borbely: Zilnic se aruncă 6.000 tone de alimente, în România
Telex » Știri 27 noiembrie 2019
6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, citat de Agerpres. „Aruncăm 6.000 de tone de alimente zilnic, în România, 2,2 milioane de tone pe an. Este foarte mult, deşi, repet, în UE suntem pe un loc destul de onorabil faţă de alte ţări care aruncă mai mult”, a afirmat Borbely, la conferinţa internaţională „Împreună combatem risipa alimentară”, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, în parteneriat cu Asociaţia Sărbătoarea Gustului. Potrivit acestuia, peste 50% din deşeurile alimentare sunt din gospodării. „53% (din deşeurile alimentare – n.r) sunt din gospodării (...) Înseamnă că e vorba de noi, de cetăţeni, e vorba de cum ne gospodărim (...). S-au făcut studii, foarte mulţi şi-ar dori să poată colecta deşeuri alimentare, le-ar putea valorifica, dar trebuie să existe un sistem pus la punct, se degradează mâncarea, o estimare greşită a cantităţii când mergem şi cumpărăm alimente, facem în exces, deci 11,9% se aruncă din mâncarea cumpărată; în Europa, media este dublă, deci stăm puţin mai bine, dar încă avem foarte multe de făcut”, a afirmat Borbely.
El a menţionat că în România 15% din populaţie este obeză. „Nu stăm foarte rău nici aici, dar faţă de 2014 a crescut acest procentaj, deci suntem mai obezi în 2019 decât din 2014, iar o treime din populaţie este supraponderală”, a spus Laszlo Borbely.
„Suntem pe locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din punctul de vedere al risipei alimentare. 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate (în întreaga lume – n.r.) şi 820 de milioane de oameni nu au zilnic suficientă mâncare”, a declarat oficialul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice