Facilități fiscale pentru nomazii digitali
Numărul 12, 29 mar.-4 apr. 2023 » Curier legislativ
Președintele Klaus Iohannis a semnat, la 29 martie, Decretul privind promulgarea unei legi vizând modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, act normativ prin care se dorește încurajarea desfășurării în România a activităților specifice desfășurate de nomazii digitali, prin stabilirea regimului fiscal aplicabil, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale, precum și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, nomadul digital reprezintă „străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.
Prevederile legii promulgate astăzi – respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate – se aplică nomazilor digitali prezenți pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
Update: Legea nr. 69/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 265 din 30 martie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național