Lege promulgată – Modificări la Legea societăților: acționarii pot participa și vota la Adunările generale și online sau prin corespondență
Telex » Știri ieri, 9:55
Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990 (Legea nr. 299/2024), act normativ care reglementează participarea online sau prin corespondență a acționarilor la adunările generale ale societăților.
Astfel, potrivit noului act normativ, acționarii, în persoană sau reprezentați, pot participa și vota fizic sau prin mijloace electronice de comunicare la distanță în cadrul adunărilor generale. Aceștia își pot exprima votul și prin corespondență.
De asemenea, în Lege se mai menționează că, în cazul în care societatea are pagină proprie web, dacă prin actul constitutiv se prevede astfel, convocarea poate fi făcută și numai prin publicarea pe această pagină și menținerea acesteia pe o perioadă continuă până la data ținerii adunării generale a acționarilor.
Convocarea la adunarea generală va cuprinde locul și data ținerii adunării, precum și ordinea de zi, cu menționarea explicită a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor. În cazul în care pe ordinea de zi figurează numirea administratorilor sau a membrilor consiliului de supraveghere, în convocare se va menționa că lista cuprinzând informații cu privire la numele, localitatea de domiciliu și calificarea profesională ale persoanelor propuse pentru funcția de administrator se află la dispoziția acționarilor, putând fi consultată și completată de aceștia. În cazul în care se asigură și participarea prin mijloace electronice de comunicare la distanță, convocatorul cuprinde și descrierea procedurilor care trebuie urmate de acționari pentru a participa și vota online.
Totodată, noua Lege stipulează că, dacă actul constitutiv prevede sau dacă acționarii hotărăsc astfel, acționarii pot participa la adunarea generală prin mijloace electronice de comunicare la distanță, care trebuie să întrunească condițiile tehnice necesare pentru identificarea participanților, pentru participarea efectivă a acestora și retransmiterea deliberărilor în mod continuu, pentru exercitarea dreptului acționarilor de a se adresa adunării, pentru exprimarea votului în cadrul adunării generale, astfel încât să permită identificarea acționarilor, verificarea ulterioară a modului în care s-a votat și posibilitatea ca fiecare acționar să își poată verifica votul exprimat. Hotărârile adoptate în cadrul adunării generale desfășurate în aceste condiții se semnează olograf sau cu semnătură electronică, în condițiile legii.
UPDATE: Legea nr. 299/2024 pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională