Legea Centenarului
Numărul 14-15, 5-18 iulie 2016 » Eveniment
Săptămâna trecută, cu prilejul unei vizite la Automobile Dacia din Mioveni, premierul Dacian Cioloș s-a referit la unul dintre cele mai dureroase deziderate în materie de infrastructură rutieră, și anume Autostrada Pitești – Sibiu. Desigur, subiectul în sine (posibilitatea realizării, în sfârșit, a unui proiect declarat de ani și ani drept prioritate națională) prezintă o importanță cu totul deosebită economică și socială. Ceea ce dorim, însă, să subliniem în însemnările de față este o precizare a șefului Guvernului, respectiv includerea proiectului într-o preconizată Lege a Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Premierul a precizat că „Legea Centenarului va consemna nu doar însemnătatea unor asemenea proiecte, ci va defini și cadrul instituțional, administrativ care să permită obținerea unui număr mult mai mare de rezultate pozitive în dezvoltarea economico-socială a României”.
Prin urmare, dispunem de o informație care, cu siguranță, interesează și cititorii noștri. Ideea de a marca Centenarul Marii Uniri într-o manieră deosebită – așa cum merită, la superlativ, evenimentul istoric crucial din istoria contemporană a României – merge, cum se spune, la sufletul fiecăruia dintre noi. Sunt convinsă că biografiile personale, cele care evocă și influențele exercitate asupra noastră de părinți, bunici și străbunici, includ, într-o formă sau alta, în date specifice, evenimentul de la 1 Decembrie 1918 care leagă, peste timp, momentele în care ideea de unitate națională și-a găsit strălucite întruchipări. Tocmai de aceea, putem spune fără teama de a greși, indiferent de vârsta fiecăruia dintre noi, că Marea Unire face parte organică din biografiile noastre. Fie că ne referim la acte eroice ale unor înaintași, inclusiv din propriile noastre familii, fie că luăm în considerare ceea ce a însemnat și înseamnă Marea Unire pentru ansamblul condițiilor în care ne-am format profesional, de fapt ca oameni, pur și simplu, există suficiente temeiuri pentru a considera că trebuie să marcăm Centenarul cu o participare individuală și colectivă de excepție.
Cred că am prezentat suficiente argumente care pledează în favoarea angajării noastre, în modalitățile pe care fiecare le va considera oportune, pentru a conferi Centenarului Marii Uniri amploarea, profunzimea, strălucirea pe care le merită. Așa că putem vorbi cu emoție, cu bucurie, cu determinare despre o Lege a Centenarului pe măsura sufletului și crezurilor noastre.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial