Legea de aprobare a OUG nr. 53/2020 privind măsuri de protecție socială în contextul pandemiei, publicată în Monitorul Oficial
Telex » Știri 23 iulie 2021
Legea nr. 214/2021 privind aprobarea OUG nr. 53/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 721 din 22 iulie 2021. Față de varianta promovată de Guvern, Legea 214/2021 conține o singură modificare.
Astfel, potrivit actului normativ, art. I, punctul 3, alin. (8) al art. XV din OUG nr. 53/2020 prevede următoarele: Obligațiile fiscale menționate la alin. (7) (impozit și contribuții de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate, n.r.) aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic prevăzute de OUG nr. 30/2020 pentru profesioniști (PFA, II, IF), sportivi, avocați și persoane fizice care obțin venituri din drepturi de autor se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul prevăzut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile realizate în anul în care au fost obținute indemnizațiile.
În varianta inițială a OUG 53/2020 erau menționate obligațiile fiscale și contribuțiile sociale pentru veniturile realizate în anul 2020, nu în anul în care au fost obținute indemnizațiile, așa cum prevede noua lege. Modificarea față de varianta promovată de Guvern se explică prin faptul că indemnizațiile reglementate la art. XV din OUG nr. 30/2020 se acordă și în anul 2021 și, în acest context, obligațiile fiscale se datorează și pentru anul în curs.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice