Legea privind acordarea unor zile libere pentru părinți în situația suspendării activităților didactice, publicată în Monitorul Oficial
Telex » Știri 3 decembrie 2020
Prevederile actului normativ se aplică numai dacă locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca
În Monitorul Oficial nr. 1166 din 2 decembrie 2020 a fost publicată Legea nr. 278/2020 pentru aprobarea OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.
Actul normativ, în forma iniţială promovată de Guvern, prevedea că în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, unul dintre părinți poate primi zile libere plătite. Pentru a putea beneficia de această măsură, Parlamentul a introdus o condiţie suplimentară faţă de ceea ce era stipulat în OUG nr. 147/2020, şi anume dacă locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Astfel, prevederile actului normativ se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară; b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere; c) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Totodată, Legea 278/2020 extinde aplicabilitatea prevederilor OUG nr. 147/2020 şi pentru părintele sau reprezentantul legal al cărui copil, cu vârsta de până la 12 ani, înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, suferă de o boală cronică, indiferent dacă activităţile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate, dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.
Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept, dar, potrivit noului act normativ, prin excepţie de la această prevedere, angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din rețeaua de transport feroviar, din unitățile care asigură transportul în comun și serviciul de salubrizare a localităților, aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, din unităţile de comerț alimentar, servicii financiare, distribuție de carburanți, producţie și distribuție de medicamente și echipamente sanitare, precum şi personalul din unitățile farmaceutice, beneficiază de prevederile legii numai cu acordul angajatorului.
Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute. În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută, dacă celălalt părinte nu beneficiază de zile libere. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată, suplimentar drepturilor salariale cuvenite.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial