Legea privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ar urma să intre în vigoare din 25 iunie 2023
Telex » Știri 10 martie 2023
Legea privind implementarea Directivei europene care reglementează acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective va intra în vigoare începând cu data de 25 iunie 2023, iar Ministerul Economiei este punct unic de contact cu Comisia Europeană, a anunțat ministrul Economiei, Florin Spătaru, citat de Agerpres. „Am pus pe masa Guvernului un proiect de lege privind implementarea unei directive europene care duce la reglementarea acțiunilor în reprezentare pentru protecția intereselor colective. Aceste acțiuni în reprezentare pot fi făcute atât pe teritoriul național, cât și pe teritoriul Uniunii Europene prin intermediul unor entități calificate. Aceste entități calificate pot solicita încetarea sau interzicerea unor practici ilicite, rambursarea, diminuarea prețului sau remedierea unor măsuri constatate ca fiind practici comerciale care contravin protecției consumatorilor”, a precizat Florin Spătaru, la finalul ședinței de Guvern.
Acesta a precizat că, prin intermediul acestui act normativ, consumatorii români vor putea fi protejați, la fel și consumatorii nerezidenți din România care ar putea fi afectați pe teritoriul țării, prin declararea interesului și consimțământului expres.
„Vom avea aceste entități calificate, care pot fi atât asociații non-guvernamentale, non-profit, care vor putea reprezenta interesele consumatorilor, dar care vor avea și responsabilități suplimentare. Vor trebui să facă dovada fondurilor de care beneficiază și vor trebui să comunice în mod transparent dacă pot respecta regulile privind reprezentarea acestor consumatori”, a mai spus el.
Potrivit sursei citate, această lege va intra în vigoare începând cu data de 25 iunie 2023, iar Ministerul Economiei este punct unic de contact prin intermediul căruia se va putea face comunicarea cu Comisia Europeană.
Spătaru a adăugat că entitățile care vor avea posibilitatea să acționeze în reprezentare pentru protecția intereselor colective vor fi afișate pe site-ul Ministerului Economiei.
Întrebat în ce litigiu s-ar putea adresa un consumator unui astfel de ONG, ministrul Economiei a subliniat că acțiunea în reprezentare poate să acopere un număr mai mare sau categorii de consumatori.
„Aceste entități pot acționa în justiție și decizia justiției de interzicere, de încetare a unor astfel de practici acționează asupra acestor comercianți. Practic, ei, fără să facă o acțiune individuală în justiție, vor putea beneficia de măsurile care sunt impuse de instanțele judecătorești”, a adăugat Spătaru.
De asemenea, aceste entități vor putea acționa și în ceea ce privește reducerea prețurilor.
„În cadrul unor astfel de măsuri impuse de instanțe judecătorești, să presupunem că un produs a fost comercializat și nu respectă regulile privind piața internă și aceste practici pe care le oferă pe piață vor fi neconcurențiale, reducerea prețului sau scoaterea acestui produs de pe piață se poate realiza imediat, în baza deciziei instanței judecătorești”, a concluzionat Florin Spătaru.
Proiectul de lege aprobat de Guvern privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice