Legea privind diminuarea risipei alimentare, publicată în Monitorul Oficial
Numărul 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016 » Curier legislativ
Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care prevede vânzarea la preț redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, a fost publicată recent în Monitorul Oficial (nr. 934/21.11.2016).
Propunerea legislativă a fost respinsă inițial de Senat, dar adoptată de Camera Deputaților. Guvernul a susținut adoptarea de măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, cu luarea în considerare a observațiilor transmise pe acest proiect, informează News.ro. Actul normativ a fost adoptat la 18 octombrie de Parlament și promulgat ulterior de președintele Klaus Iohannis.
Legea stabilește obligația operatorilor economici din sectorul agroalimentar de a lua măsuri de prevenire a risipei alimentare. Conform legii, risipa alimentară este definită ca situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare.
Măsurile pe care operatorii economici sunt obligați să le întreprindă se referă la responsabilizarea pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare. De asemenea, operatorii economici trebuie să ia măsuri privind vânzarea la preț redus a produselor aflate aproape de data-limită de consum, conform legislației în vigoare, sau să transfere alimentele, prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de data-limită de consum, către entități înregistrate la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu obligația respectării prevederilor legale referitoare la condițiile de igienă, inclusiv cerințele privind temperatura pe perioada depozitării și transportului, precum și etichetarea corespunzătoare.
Legea mai prevede direcționarea subproduselor nedestinate consumului uman pentru consumul unor categorii de animale, precum și direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost sau valorificarea acestora prin transformare în biogaz.
- de la 1.000 la 3.000 lei, pentru microîntreprinderi;
- de la 3.000 la 6.000 lei, pentru întreprinderi mici și mijlocii;
- de la 6.000 la 10.000 lei, pentru întreprinderi mari.
Potrivit actului normativ, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va elabora normele metodologice de aplicare a acestuia.
Legea nr. 217/2016 intră în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial