Legislație comentată
Numărul 40, 16-22 oct. 2018 » Curier legislativ
Sursa: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.960 din 6 august 2018 privind modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en détail produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, precum şi pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.850/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 700/10.08.2018
În conformitate cu prevederile Codului fiscal, operatorii economici care distribuie şi comercializează în sistem angro sau en détail produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili –, precum şi cei care distribuie şi comercializează angro băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat trebuie să se înregistreze la organul fiscal.
Prin acest ordin au fost aduse mai multe modificări procedurii de înregistrare, inclusiv condiţiilor care trebuie îndeplinite. Astfel, operatorii economici care sunt deja înregistraţi să distribuie şi să comercializeze în sistem angro, fără depozitare, produse energetice, precum şi cei înregistraţi să distribuie şi să comercializeze în sistem angro, fără depozitare, băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat pot depune la autoritatea competentă, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, o nouă cerere de înregistrare şi documentele aferente.
La expirarea acestui termen, atestatele emise pentru operatorii economici înregistraţi să distribuie şi să comercializeze în sistem angro, fără depozitare, produse energetice, precum şi pentru cei înregistraţi să distribuie şi să comercializeze în sistem angro, fără depozitare, băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat îşi pierd valabilitatea.
Sursa: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.869 din 31 iulie 2018 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, publicat în Monitorul Oficial nr. 701/10.08.2018
Potrivit dispoziţiilor art. 107 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere. Ca urmare a modificărilor legislative din ultima perioadă s-a impus actualizarea prevederilor procedurale aplicate în prezent.
Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice se aplică pentru anii 2016 şi 2017. Astfel, sunt prevăzute regulile de estimare a bazei de impozitare în funcţie de categoria de venit, operaţiunile care trebuie realizate de organul fiscal în vederea aplicării procedurii de impunere din oficiu şi termenele de realizare a acestora. Totodată, a fost aprobat formularul „Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice”.
Modelul şi conţinutul formularelor 256 „Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice” şi 257 „Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, utilizate în cadrul acestei proceduri, au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.780/2017. De asemenea, formularele „Notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere” şi „Notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere conform art. 107 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală” au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.695/2016.
Sursa: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.855 din 26 iulie 2018 pentru aprobarea Procedurii de anulare a impozitului pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plăţi anticipate, publicat în Monitorul Oficial nr. 721/21.08.2018
Prezenta procedură se aplică persoanelor fizice care până la 30 martie 2018, data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare, datorează impozit pe venit stabilit pentru anul 2018 în temeiul Codului fiscal.
Procedura se adresează în special persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente şi celor care înregistrează contracte de închiriere în lei pe termen lung, pentru care legislaţia anterioară prevedea o modalitate de impozitare prin plăţi trimestriale anticipate. Astfel, până la data de 30 martie 2018, impozitarea veniturilor din activităţi independente presupunea efectuarea unor plăţi trimestriale cu scadenţa la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru şi depunerea declaraţiei anuale de impozit pe venit, ocazie cu care se efectua regularizarea impozitului de către autoritatea fiscală în baza sumelor finale.
Prin OUG nr. 25/2018 s-a reglementat procedura depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, cu o singură plată de impozit pe venit, până la data de 15 martie 2019, şi două facilităţi fiscale:
- reducerea impozitului cu 5% pentru depunerea electronică a formularului;
- reducerea impozitului cu 5% pentru plata acestuia până la data de 15 decembrie 2018.
În contextul noilor reglementări, procedura plăţilor trimestriale anticipate a devenit caducă. Autoritatea fiscală actualizează astfel modul de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, în sensul că anulează deciziile emise şi comunicate pentru plăţile anticipate pentru anul 2018.
În cazul în care deciziile au fost deja emise şi nu au fost efectuate plăţi de către contribuabil, noua reglementare nu îi aduce vreo obligaţie suplimentară acestuia, iar autoritatea fiscală urmărește o procedură internă de anulare a lor.
În situaţia în care contribuabilul a efectuat deja plăţi anticipate, autoritatea fiscală continuă procedura de anulare a obligaţiei plăţilor de impozit anticipate, persoana fizică putând solicita restituirea sumelor achitate în avans.
Sursa: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.093 din 24 august 2018 pentru aprobarea procedurilor privind definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 745/29.08.2018
Ordinul vizează persoanele fizice care au realizat venituri supuse impozitului pe venit în anul 2017, pentru care a existat obligaţia depunerii declaraţiilor anuale de venit. ANAF va emite decizia de impunere aferentă veniturilor din anul 2017 până la data de 30 octombrie 2018.
Termenul de plată a eventualelor diferenţe este de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.
În vederea realizării obiectivului stabilit de prezentul act normativ sunt adoptate mai multe proceduri de lucru, aplicabile în funcţie de situaţia concretă, dintre care amintim:
- procedura pentru contribuabilii care au depus declaraţia de impunere;
- procedura pentru contribuabilii care nu au depus declaraţia de impunere, deși aveau această obligaţie;
- procedura privind stabilirea sumei de 2% din impozitul pe venit destinate entităţilor fără scop patrimonial/unităţilor de cult şi burselor private.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial