Legislație comentată
Numărul 30-31, 7-20 august 2018 » Curier legislativ
Sursa: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.450 din 7 iunie 2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. I şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat în Monitorul Oficial nr. 507/20.06.2018
Prin acest ordin se aduc precizări suplimentare cu privire la aplicarea prevederilor OUG nr. 3/2018, prin care a fost stabilită, prin derogare de la Codul fiscal, o modalitate diferită de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice scutite de la plata impozitului pe salarii:
- persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni cu persoane juridice române care derulează activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an.
Astfel, pentru anul 2018, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează, pentru persoanele menţionate anterior, după următoarea formulă:
CASSreţinută = Venit brut2018 – CASdatorată în 2018 – Salariu netdecembrie 2017
Valoarea reprezentând diferenţa pozitivă dintre CASS datorată şi calculată conform prevederilor Codului fiscal şi CASS reţinută potrivit formulei de mai sus se stabileşte de angajator şi se evidenţiază distinct ca sumă dedusă în formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.
Organul fiscal central transmite zilnic, în sistem informatic, unităţilor Trezoreriei Statului un fişier conţinând sumele deduse, pe baza căruia se debitează automat un cont distinct de venituri al bugetului de stat codificat cu codul de identificare fiscală al angajatorului/plătitorului (20.A.21.27.00 „Diferenţe aferente contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”) şi se creditează contul de venituri al Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate codificat cu codul de identificare fiscală al angajatorului/plătitorului (26.A.21.27.00 „Diferenţe aferente contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”).
Verificarea modului de determinare a CASS se realizează de organele fiscale potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală, pe baza unei analize de risc specifice, care va avea în vedere următoarele:
- examinarea modului de declarare: declaraţie iniţială sau rectificativă;
- variaţia în timp a numărului de persoane scutite de impozitul pe veniturile din salarii;
- modul de calcul al sumei deduse în cadrul formularului 112 pe baza documentelor care atestă încadrarea în una dintre categoriile de angajaţi menţionate anterior, depuse de angajaţi la angajator.
În urma analizei de risc specifice se determină gradul de risc fiscal pentru fiecare contribuabil/plătitor supus analizei, precum şi nivelul riscului. În funcţie de gradul de risc identificat şi de nivelul de risc stabilit, se dispun măsuri în ceea ce priveşte modul de evaluare, gestionare şi tratare a riscurilor stabilite (notificarea contribuabililor pentru conformare şi/sau controale fiscale).
Sursa: Legea nr. 145 din 20 iunie 2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 515/22.06.2018
Potrivit prezentei legi, persoanele care au importat/achiziţionat mijloace de transport în regim diplomatic sau consular, pentru care au beneficiat de scutire de TVA, vor avea obligaţia să plătească taxa pe valoarea adăugată de a cărei scutire au beneficiat în situaţia în care le înstrăinează într-o perioadă mai scurtă de doi ani de la data importului/achiziţiei.
Totodată, prin acest act normativ a fost extinsă scutirea de impozit pe clădire, pe terenul aferent acesteia şi pe mijloacele de transport şi pentru soţul/soția celui decedat făcând parte din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu.
În cazul terenurilor aparţinând cultelor religioase recunoscute oficial în România şi asociaţiilor religioase, precum şi componentelor locale ale acestora, cu excepţia suprafețelor care sunt folosite pentru activităţi economice, valoarea impozabilă se stabileşte prin asimilare cu terenurile neproductive.
Prin derogare de la Codul fiscal, în contextul pregătirii, organizării şi desfăşurării Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 sunt acordate anumite scutiri de impozite şi taxe, astfel:
- Veniturile obţinute de persoanele fizice nerezidente, persoanele juridice străine şi orice entităţi nerezidente, ca urmare a pregătirii, organizării şi desfăşurării acestui turneu, sunt scutite de impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi.
- Taxa pentru serviciile de reclamă şi publicitate şi taxa pentru afișaj în scop de reclamă şi publicitate nu se datorează pentru reclama şi publicitatea efectuate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în România a turneului.
- Evenimentele sportive care au loc în cadrul pregătirii, organizării şi desfăşurării în România a turneului sunt scutite de la plata impozitului pe spectacole.
Sursa: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50 din 21 iunie 2018 privind implementarea Programului guvernamental „INVESTEȘTE ÎN TINE”, publicată în Monitorul Oficial nr. 516/22.06.2018
Programul are ca obiect facilitarea accesului la finanţare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani şi care sunt incluşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.
Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 40.000 lei, în proporţie de 80% de către stat. Plăţile de dobândă pentru acesta şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor sunt suportate din bugetul de stat. Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării lui. Împrumutul se acordă sub forma unui credit cu una sau mai multe tranșe, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă, pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de grație.
Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile beneficiarilor şi familiilor acestora privind educaţia, sănătatea, cultura, sportul şi de habitat.
Programul poate fi accesat şi de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani, dacă sunt incluse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională. Această categorie de beneficiari poate accesa un credit de până la 35.000 lei, care poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul este angajat sau se angajează pe perioada derulării lui.
Sursa: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.612 din 28 iunie 2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligaţiilor fiscale care se plătesc în contul unic, publicat în Monitorul Oficial nr. 544/28.06.2018
A fost actualizat Nomenclatorul obligaţiilor fiscale care se plătesc în contul unic, noul nomenclator intrând în vigoare la data de 1 iulie 2018. Obligaţiile fiscale la bugetul asigurărilor sociale prevăzute în vechiul nomenclator, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 531/2016 privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plătesc de contribuabili într-un cont unic, cu completările ulterioare, care nu se mai regăsesc în noul nomenclator (este vorba despre contribuţiile de asigurări sociale care au fost abrogate, precum CAS la angajator, CASS la angajator, contribuţia la fondul pentru şomaj) se plătesc în contul unic pentru perioadele anterioare, dacă nu au fost achitate, şi se distribuie potrivit prevederilor legale în vigoare.
Sursa: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.613 din 28 iunie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale, publicat în Monitorul Oficial nr. 545/29.06.2018
Potrivit acestui act normativ, obligaţiile fiscale datorate de contribuabili, aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.612/2018, se plătesc în contul unic de disponibil 55.03 „Sume încasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscală al contribuabililor la unităţile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de aceştia.
Prin excepţie, impozitul pe venitul din salarii datorat de sediile secundare se virează în contul unic, deschis pe codul de identificare fiscală al sediilor secundare la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat contribuabilul care le-a înfiinţat.
Sumele plătite de contribuabili în contul unic se distribuie de organul fiscal central competent distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporţional cu sumele datorate, cu anumite excepţii.
Sumele distribuite se împart apoi în cadrul fiecărui buget sau fond de către organul fiscal competent, în ordinea prevăzută la art. 163 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, după cum urmează:
- pentru toate impozitele şi contribuţiile sociale cu reţinere la sursă;
- pentru toate celelalte obligaţii fiscale principale;
- pentru obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor de mai sus.
În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligaţiile fiscale datorate uneia dintre categorii, distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporţional cu obligaţiile fiscale datorate.
După realizarea distribuirii, organul fiscal competent efectuează stingerea obligaţiilor fiscale ale contribuabilului potrivit prevederilor art. 165 alin. (1) şi (3) din Codul de procedură fiscală şi îl înștiințează despre modul în care s-a efectuat stingerea cu cel puţin cinci zile înainte de următorul termen de plată a obligaţiilor fiscale, dacă acesta a optat să fie înștiințat.
Au fost aprobate totodată dispoziţii pentru distribuirea sumelor plătite de contribuabilii aflaţi în situaţii speciale:
- care beneficiază de înlesniri la plată;
- aflaţi sub incidenţa legislaţiei privind insolvența;
- care se află în executare silită.
Sursa: Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.494 din 18 iunie 2018 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 553/03.07.2018
Conform ordinului, procedura de stabilire din oficiu a contribuţiilor se aplică persoanelor fizice care aveau obligaţia declarării venitului în vederea stabilirii CAS şi a CASS, potrivit legii, respectiv acelor contribuabili cărora le-a fost stabilit din oficiu impozitul pe venitul net anual impozabil pentru anii 2016 şi 2017.
Stabilirea din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii se efectuează de către compartimentul cu atribuţii în administrarea impozitului pe venit din cadrul organului fiscal central competent. În situaţia în care în termen de 60 de zile de la data comunicării formularului 670 „Decizie privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice” contribuabilul îşi îndeplinește obligaţiile declarative, decizia se anulează.
Sursa: Legea nr. 163 din 10 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990, precum şi modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperației, publicată în Monitorul Oficial nr. 595/12.07.2018
A fost reglementată posibilitatea repartizării trimestriale a profitului către acţionari sau asociaţi (ca dividende), în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului net contabil realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate, din care se scad orice pierderi reportate, pe baza situaţiilor financiare interimare aprobare de adunarea generală. Regularizarea sumelor repartizate în cursul exerciţiului financiar se face anual, după aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate şi plătite în plus în cursul exerciţiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare.
În mod corespunzător celor de mai sus au fost modificate şi legea societăţilor şi legea cooperației.
Sursa: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63 din 12 iulie 2018 privind compensarea unor creanţe reciproce între statul român și persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietăţii, precum și pentru prorogarea unui termen, publicată în Monitorul Oficial nr. 602/13.07.2018
Prin prezenta ordonanță de urgenţă, data până la care trebuie depusă declarația unică se prorogă până la 31 iulie 2018.
Amintim că această declaraţie cuprinde, în linii mari, două capitole: cel aferent veniturilor certe realizate în anul anterior şi cel dedicat veniturilor care se estimează a se realiza în anul curent al depunerii ei. În ceea ce privește modalitatea de declarare, formularul se va depune numai prin sisteme electronice de transmitere la distanţă. Cu titlu de excepţie, pentru anul 2018 se permite depunerea sa şi pe suport hârtie.
(Copyright foto: gpointstudio / 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane